Nakon velikog intervjua u Juxtapoz magazinu povodom njegovog života, rada i izlaganja u New Yorku te vijesti da se printevi njegovih radova mogu kupiti online, Stipan Tadić 10. siječnja otvara izložbu svojih radova u Zagrebu, u Galeriji Josip Račić Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti! Odličan potez muzeja i galerije kojim započinju godinu.

Izložba “The Apple Shrinking” slikara, strip-crtača i muralista Stipana Tadića, koji od 2018. živi i radi u New Yorku, za javnost se otvara 10. siječnja i bit će otvorena do 5. veljače. Naziv izložbe je parafraza naziva pjesme Melvina Van Peeblesa “The Apple Streching” koja opisuje velegradski život New Yorka, a koju je 1982. na LP-u “Living My Life” objavila i proslavila Grace Jones.

The Apple Shrinking

Za postav izložbe Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i autor koncepcije odabrao je 18 djela. Riječ je o radovima na papiru, uljima na platnu, uljima na drvu i slici na staklu, na kojima Stipan Tadić poput vlastitog dnevnika bilježi transformaciju životnih navika Njujorčana za vrijeme pandemije COVID-19, kao i drugačiju atmosferu kojom je taj velegrad odisao.

STIPAN TADIĆ, PREKO 110. ULICE, 2020., iz arhive umjetnika

Prikazi života i portreti Tadićeve generacije najmarkantniji su dio umjetnikova njujorškog opusa ističe Branko Franceschi u predgovoru pratećeg kataloga izložbe, stoga je uz prizore praznih gradskih ulica i trgova, stanica podzemne željeznice, “divovske stambene zgrade utonule u sumornu atmosferu civilizacijskog zastoja” u odabir uvrstio i portret Renea te nekoliko umjetnikovih autoportreta (Autoportret s New Yerseyem, Autoportret u Kineskoj četvrti, Manhattan, Autoportret s uličnom hranom, Šetnja kroz Mott Street).

“(…) Tadića generalno govoreći resi zanimanje za stvarnost koja ga okružuje, a njegova izrazita pronicljivost i sposobnost da izborom motiva i koncipiranjem kompozicije u segmentu svakodnevnice kojeg slika iznese puno dublje viđenje stvarnosti od onog što oko neposredno vidi, čine ga vrsnim kroničarem kurentnih zbivanja. (…)” – napisao je  Branko Franceschi u predgovoru kataloga izložbe.

STIPAN TADIĆ, SOBA, 2021., iz arhive umjetnika
STIPAN TADIĆ, ČEKAJUĆI B61, 2021. Foto: Goran Vranić, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb