Ove godine obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, ali i 50 godina postojanja brodske manifestacije “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”, obilježavaju se virtualno

Tim povodom, na web-stranici Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda postavljena je online izložba radova hrvatske likovne umjetnice Cvijete Job, koja je ilustrirala izdanja Ivaninih bajki iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Tako putem online izložbe možete vidjeti ilustracije djela “Regoč”, “Jagor”, “Potjeh”, “Ribar Palunko”, “Šuma Striborova” te “Sunce djever” i “Neva Nevičica”, hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.

brlić-mažuranić

Osim izložbe, Galerija donosi i dijelove razgovora s umjetnicom u povodu njezine velike retrospektive u zagrebačkoj Galeriji Ulrich, u svibnju 2003. godine, kada je s umjetnicom  razgovarala povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović.

brlić-mažuranić

Cvijeta Job, ikonska umjetnica koja je bila jedna od majstorica detalja i prepoznata po minijaturama koje krasi iskrenost, mašta i spontanost, osim Brlić-Mažuranić, ilustrirala je i bajke Hansa Christiana Andersena i Petra P. Jeršova. Uz njezine su vizuale odrastale, ali i maštale brojne generacije, stoga ako se želite vratiti u djetinjstvo i prisjetiti se prekrasnih detalja u koje ste zurili gledajući u vilinsku kosu ili šumu i zamišljali vlastite priče, ovu lijepu i dirljivu izložbu koja će vas vratiti u djetinjstvo pogledajte ovdje.