U Centru za mlade Bunker – Art room u Samoboru otvorena je izložba troje mladih i međusobno vrlo različitih umjetnika koji se izražavaju u mediju slikarstva, skulpture, grafike, ilustracije, fotografije i animacije

Tako na izložbi posjetitelji mogu vidjeti slike i ilustracije autorice Marinksy, skulpture Luke Paceka i interaktivnu knjigu ilustracija Ive Čukelj. Što povezuje djela ovih autora otkriva sâm naziv izložbe – Preispitivanja.

Marinksy

Naime, Marinksy u svojim slikama i ilustracijama interpretira svakodnevnicu tako da “na surealan način prenosi svoje subjektivno viđenje svijeta” kako stoji u katalogu izložbe.

Marinksy – Nakon smrti (lijevo) / Portret nakon tuširanja (desno)

Promatrajući predstavljene radove vidljiv je prepoznatljiv likovni rukopis, jasno određena paleta prigušenih boja koje definiraju atmosferu radova, a osjetna je i prisutnost ironije, sarkazma i društvenog angažmana u pojedinim djelima.

Marinksy – Postajati drvo
Marinksy – Obitelj u tišini

Posebno se ističu radovi “Portret nakon tuširanja”, serija akvarela “Postajati drvo” i plave slike “Obitelj u tišini” i “Skriveno mjesto”.

Luka Pacek

Luka Pacek se predstavio s tri potpuno različite skulpture koje problematiziraju tri sadržajna lajtmotiva: razvoj, neizvjesnost i zahvalnost. Svjetleća skulptura izrađena od kaširanog papira prikazuje autorovog prijatelja pri odlasku. Sam naziv skulpture “Sretan put” aludira na rastanak, pozitivne želje i bliskost između dva glavna aktera. Kako sâm umjetnik kaže “unutarnje svjetlo simbol je goruće želje i borbe za bolji život”. Iako je skulptura nastala prošle godine i dalje je vrlo aktualna, posebice ako uzmemo u obzir cijeli splet nesretnih okolnosti koje su zadesile našu zemlju, a neke i cijeli svijet – od masovnog iseljavanja mladih ljudi, preko pandemije koronavirusa do potresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske i primorao mnoge da se isele, presele i oproste od najmilijih do nekih sretnijih okolnosti.

Luka Pacek – Sretan put
Luka Pacek – Crtež u prostoru

Po pitanju angažiranosti u radovima, dok Marinksy stavlja akcent na angažman protiv ubijanja životinja, skulptura “Crtež u prostoru” Luke Paceka u fokus stavlja uništavanje brojnih šuma oblikujući pritom svojevrsni hommage prirodi i vatrogascima.

Iva Čukelj

I dok je Luka Pacek u radu “Prolaz” interpretirao razvoj autora kao umjetnika, Iva Čukelj akcent stavlja na emocije koje proživljava dok oblikuje vlastitu knjigu ilustracija. U svom radu autorica se emocionalno otvara javnosti te iskazivanjem vlastite ranjivosti poziva publiku na interakciju i povratnu informaciju. Prilikom oblikovanja novih djela ponajviše se javljaju emocije poput straha i sumnje s kojima se autorica nastoji suočiti i prebroditi ih.

Istu mogućnost Iva Čukelj nudi i posjetiteljima tj. da se putem slike i riječi otvore i podijele svoje emocije. Tako svaki zainteresirani pojedinac može ispuniti razglednicu na kojoj je autorica već ispisala poticajne misli poput “Ne ostavljaj sve u svojoj glavi. Ispusti misli van.”, “Budi svjestan da postojiš i da ti se nigdje ne žuri!” i tako sudjelovati u radu. Projekt Ive Čukelj pod nazivom “Osjećaji suočavanja” objedinjuje, kako stoji u katalogu izložbe, emocije autorice “izražene ilustracijom i topografijom, malih dimenzija, ali velikih utisaka”.

Iva Čukelj – Osjećaji suočavanja, 2020., artist book

Vjerujemo da će i ova iznimno dojmljiva i poticajna izložba ostaviti velike utiske na vas, stoga odvojite jedan dan za posjet pitoresknom Samoboru i svratite u Centar za mlade Bunker na izložbu “Preispitivanja”! Izložbu stignete pogledati sve do 25. listopada 2020.