U potrazi za Evom

Niz intrigantnih novih dokumentaraca o gorućim društveno-političkim pitanjima današnjice te novim i često nekonvencionalnim pogledima na aktualne fenomene okupljen je u službenim programima Kontroverzni Dox i Stanje stvari Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, čije će se ovogodišnje izdanje održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu. 

Kontroverzni Dox donosi sedam fascinantnih ostvarenja koja na temelju pojedinačnih priča i svjedočanstava osvjetljavaju neke od dominantnih tema naše suvremenosti, pred objektivima filmskih kamera raskrinkavaju pojedine aspekte društveno-političkih sustava ili pak na zanimljive i dinamične načine pristupaju delikatnim, kompleksnim i provokativnim pojavama.

Laka ljubav

Temom ljubavi bave se filmovi Laka ljubav redatelja Tamera Jandalija, eksperimentalno ostvarenje koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, te Pubertet ruske redateljice Elene Kondrateve, u čijem je središtu samohrana majka koja pokušava balansirati između obiteljskih i društvenih obaveza te vlastitog intimnog i emotivnog zadovoljstva.

Pubertet

Debitantsko ostvarenje redateljice Pije Hellenthal U potrazi za Evom prati 25-godišnju “milenijalku”, odraslu u doba Interneta, na njezinom dinamičnom životnom putu, portretirajući pritom novu generaciju koja odbacuje uvriježene ideje o seksualnosti, radu, rodu i identitetu, dok film Naprijed, debeljuce! danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen kroz iskustva četiri mlade Skandinavke tematizira aktivistički pokret koji promovira pozitivan odnos prema ženskom tijelu i odbacivanje rigoroznih ideala o ljepoti. 

Naprijed, debeljuce

Nagrađivani njemački redatelj Marcus Vetter prvi je filmaš koji je dobio pristup od očiju javnosti brižno skrivanim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma, gdje nekolicina svjetskih moćnika donosi odluke o globalnoj budućnosti. Rezultat je fascinantan dokumentarac Forum, u kojem se, među ostalima, pojavljuju i Theresa May, Macron i Trump, ali i mlada aktivistica Greta Thunberg.

The Forum

O temama koje otvara ovaj film raspravljat će se i u razgovoru nakon projekcije, organiziranom u sklopu programa ZagrebDoXXL. Renomirana redateljica Penny Lane u provokativnom, ali duhovitom filmu U slavu Sotone? ulazi pak u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta, a  jednom kontroverznom i vrlo aktualnom temom bavi se i hrvatski redatelj Robert Tomić Zuber u filmu Pitaj slobodno. Autor nastoji pronaći odgovor na pitanje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive, a time će se pozabaviti i sudionici razgovora koji će, kao dio programa ZagrebDoXXL, uslijediti nakon projekcije.

U slavu, Sotone?

 

Pitaj, slobodno

U programu Stanje stvari publiku ZagrebDoxa očekuje devet naslova o nekima od najalarmantnijih tema današnjice – od različitih primjera zatiranja ljudskih prava, preko jačanja neokonzervativnog političkog krajolika, pa do dalekosežnih posljedica što ih tehnološki razvoj ostavlja na društvo. Dirljivo ostvarenje Ljubomobil njemačke redateljice Elke Margarete Lehrenkrauss s dubokom empatijom portretira mikrokozmos žena koje se, kao imigrantice i seksualne radnice, nalaze na društvenoj margini, usmjeravajući se pritom i na šire teme poput globalizacije, feminizma i ekonomske nejednakosti.

Ljubomobil

 

Ono što te ne ubije

Akutnom problemu seksualnog nasilja na inovativan način pristupa film Ono što te ne ubije redateljice Alexe Poukine, koji, obazrivo štiteći privatnost žrtve, pruža priliku za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme. Redateljski dvojac Anastasia Mikova i Yann Arthus-Bertrand, inspiriran radom na prethodnom filmu Ljudski (Human), u novom ostvarenju Žena sabire svjedočanstva više od 2000 žena sa svih strana svijeta slaveći pritom njihovu snagu da vlastitim djelovanjem mijenjaju svijet unatoč svim preprekama. 

Žena
Patka

Temi migracija na angažiran način pristupaju filmovi Patka Elvire Jukić-Mujkić i Go Game Nadine Maličbegović, profesionalnih novinarki fokusiranih na teme o ljudskim pravima i marginaliziranim skupinama. I dok prvi naslov pruža prijeko potrebnu analizu brojnih primjera neprofesionalnog medijskog izvještavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, drugo ostvarenje prati jednu iračku izbjegličku obitelj na opasnom i sudbonosnom putovanju prema Njemačkoj. Nakon projekcije tih filmova, program ZagrebDoXXL donosi razgovor o i dalje aktualnom problemu ugrožavanja ljudskih života na našim granicama. Bilježeći potresnu svakodnevicu Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom, i film O zemlji i kruhu redatelja Ehaba Tarabieha ukazuje na činjenicu da pitanja ljudskih prava, slobode i ravnopravnosti još uvijek dominiraju diljem svijeta.

O zemlji i kruhu

Nagrađivani švedski redatelj i novinar Fredrik Gertten na ZagrebDox se vraća s novim filmom o pogubnom fenomenu gentrifikacije koji, uslijed transformiranja radničkih četvrti u atraktivne gradske lokacije, dovodi do astronomsko visokih cijena nekretnina i tako onemogućuje normalan život većini građana.

Izbačeni

Izbačeni predstavljaju moćno ostvarenje koje tom globalno prisutnom problemu pristupa poput uzbudljivog trilera, a o tome zašto je stanovanje jedno od temeljnih ljudskih prava, a ne privilegija, razgovarat će se s redateljem i domaćim stručnjacima nakon projekcije. Na primjeru jedne stvarne situacije kratkometražni film Bitka Clare Lazarim, Rica Saitoa, Caioa Castora i Guilhermea Cerqueire Césara ilustrira aktualno društveno stanje u Brazilu koje je, nakon uzleta neokonzervativne politike, postalo iznimno polarizirano.

Bitka

O posljedicama koje galopirajući razvoj tehnologije umjetne inteligencije može imati za ekologiju i društvo, ali i za slobodu i demokraciju progovara pak uzbudljiv politički triler iHuman norveške redateljice Tonje Hessen Schei, vraćajući se pritom temeljnom pitanju: u kakvoj budućnosti želimo živjeti?

iHuman