I dok se pod strogim mjerama opreza i prevencija zatvaraju muzeji i galerije diljem svijeta, a izložbe su nešto što će se dogoditi ponovno tko zna kada, umjetnost pronalazi nove načine i inspiracije. Pored beskrajnih online mogućnosti dostupnih svima za kućnu konzumaciju, ulice posljednjih tjedana postaju nove galerije.

Brojni su umjetnici, od Los Angelesa, Norveške, Njemačke, Italije, na ulicama ostavili svoj likovni trag i ideje inspirirani pandemijom koronavirusa. Osnovna poruka je jasna – #ostanidoma, a motivi vizuala nose inspiraciju, za mnoge bizarne situacije, nošenja maski te održavanja socijalne distance. Ulica se još jednom potvrdila kao najbrža platforma za slanje aktualnih poruka, za mnoge buntovnih, ali itekako značajnih.

Talijanski street art umjetnik Salvatore Benintende poznatiji kao Tvboy ovih je dana u Barceloni postavio već dva svoja rada čije su fotografije obišle svijet. To je slavna Mona Lisa sa zaštitnom maskom u centru grada, točnije ulici Carrer del Bisbe te u blizini postavljen Uncle Sam koji simbolizira Ameriku povodom zatvaranje granica.

Pod sve snažnijom opasnošću od širenja epidemije te činjenici da je SAD trenutno žarišna točka epidemije, tamošnji umjetnici oslikavaju trenutnu situaciju slikovitim uličnim muralima. Tako je umjetnik iz Kalifornije Jules Muck naslikao Annu Nicole Smith sa zaštitnom maskom preko lica na kojoj je ispisana riječ “strah”. Rad je nastao za vrijeme njegovog nedavnog posjeta Floridi. U Los Angelesu je umjetnica pod imenom Pony Wave naslikala par koji se ljubi sa zaštitnim maskama dok je Hijack Art bio slikovit u prikazu borbe protiv koronavirusa.

Umjetnik Pøbel početkom ožujka je u norveškom gradu Bryne naslikao mural pod imenom “Ljubavnici” uz koji je napisao: “U ovo izazovno vrijeme, nadam se da ovaj rad može poslužiti kao pozitivan doprinos situaciji te da može proširiti malo radosti.”

Umjetnik Ludo izrazio je svoje viđenje današnjice u Parizu, a ulice Berlina, europske meke ulične umjetnosti, svoju su nadogradnju također dobile aktulnim komentarima lokalnih street art umjetnika.

Foto: Getty Images, Instagram