U nedjelju 20. ožujka od 10 do 13 sati građanska lokalna aktivacija našeg Zagreba, skraćeno GLANZ održava prvu u nizu akciju aktivacije lokalne zajednice. Upoznajte organizatorice

Aktivnost glancanja provodi se na Marulićevom trgu, a okupljanje je u omiljenom kvartovskom baru Botaničar. Nakon uvodnog dijela u kojem će se predstaviti rad inicijative te budućnost projekta, slijedi podjela alata te akcija čišćenja kojom se želi očistiti svima omiljeni trg od opušaka, boca i ostalog otpada.

Cilj ove inicijative je prilagoditi javnu površinu potrebama suvremenog čovjeka, vratiti mu njegov sjaj, educirati o štetnosti bacanja otpada te Zagreb postaviti na mapu kao zeleni, održivi, inkluzivni i zdravi grad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLANZ (@glanzagreb)

Inicijativu GLANZ čine Dina Mehulić, Tihana Veljačić i Maja Grakalić, a kako nam kažu, sve tri vole Zagreb i vide u njemu neizmjeran potencijal. “No kao i svi građani, primjećujemo nedostatke. Od manjih nedostataka kao što su pošarane zgrade, smeće i zapuštene javne površine do kompleksnijih čak i globalnih problema kao potres, pandemija i nadolazeće klimatske promjene.

“Sve tri smo shvatile da imamo jaku želju doprinjeti poboljšanju kvalitete života u Zagrebu i primijeniti zajednička znanja za dobrobit svih sugradana.”

Trebalo je neko vrijeme da se sve tri nađu na kavi, no jednom kad su uspjele, krenula je lavina ideja. “Nakon par radnih sastanaka odlučile smo se fokusirati na javni prostor kao mjesto djelovanja i promjene, te smo definirale ključne teme koje po našem viđenju mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života u gradu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLANZ (@glanzagreb)

Inicijativa GLANZ usredotočena je na rješavanje tri problema grada Zagreba. Riječ je o
potrebi za ozelenjavanjem zajedničkih javnih površina i podizanjem svijesti o aktualnim
ekološkim problemima, podizanjem važnosti brige o mentalnom zdravlju te važnosti
socijalne interakcije urbanog stanovništva kako bi se povećala kvaliteta života, stimulirala
tolerancija i inkluzivnost u zajedničkom javnom prostoru.

“Smatramo da javni prostor treba služiti ljudima i utjecati blagotovorno na mentalno i zdravstveno stanje urbanih stanovnika te poticati na čvršće društvene interakcije između različitih društvenih, socijalnih i dobnih skupina.”

Dugoročni im je plan uključiti susjede i sugrađane te sugrađanke u kokreaciji novih rješenja koja bi potaknula mentalnu i socijalnu dobrobit, kao i učinitila Zagreb ljepšim za suživot, a prva u nizu akcija je upravo čišćenje Marulićevog trga. “U pripremu je i organizacija raznih akcija, radionica i edukacija te pozivamo sve zainteresirane da nam se jave za suradnju i sudjelovanje.”

Sve detalje ove krasne akcije možete pronaći ovdje, kao i na njihovom Facebooku i Instagramu. Vidimo se na glanzanju Zagreba!

 

Foto: ivan101/iStock/Getty Images Plus via Getty Images