Antoni Jurica jedan je od ugostitelja čiji rad pratite jer ste se uvjerili koliko cijene gosta. Izborom namirnica, svježom pripremom, vinskom kartom… Osobno sam se u isto uvjerila posjetivši njegov restoran na otoku Lastovo – “Fumari”. Jedan od dva restorana koje ima na tom otoku najzvjezdanijeg neba u Hrvatskoj, uz “Augusta insula”

Ukratko, radilo se o magičnoj lastovskoj gastro oazi nezaboravnog ugođaja i fantastičnih okusa zbog kojih vas okusni populjci, bez obzira vaše opiranje i avanturističnom duhu da želite isprobati nove stvari, iznova vraćaju istom mjestu. Uvijek nas je dočekala svježa i sočna riba, pedantno začinjena i pripremljena predjela kao i vinska karta uz koju niste mogli napraviti krivi izbor.

Iako je tu riječ o njihovom novom hvarskom pandanu, “Hanibalu”, vjerujem da je moje iskustvo dokaz da je kvaliteta i atmosferičnost mjesta uistinu prioritet ovog vlasnika. Štoviše, kvalitetu hrane koju sam sama okusila na Lastovu, koja je bila, poslužit ću se rječnikom samih vlasnika, mouth watering, okusit će i oni koji se nađu na Hvaru, jer kako nam je rekao Antoni, “sva vina, povrće i meso dolazi s Lastova” .

DUGA TRADICIJA

Restoran Hanibal nalazi se u gradu Hvaru, na istoimenom otoku. Otvoren je davne 1977. godine, a ime je dobio po slavnom hrvatskom pjesniku Hanibalu Luciću koji je rođen u Hvaru. Osim imenom, restoran se ponosi i svojim interijerom za koji je zaslužan arhitekt Dinko Kovačić, nagrađen upravo za to svoje ostvarenje. Nakon četiri godine pauze, ponovno je otvoren. Osvježen, i na radost mnogih gastroljubaca. 

“Vibrantni interijer koji privlači svojom obiteljskom a ujedno i decentnom atmosferom uz mnoštvo romantičnih kutaka stvara idealnu atmosferu za okupljanje naših prijatelja i sugrađana, ali i dragih gostiju iz cijele Hrvatske i svijeta što ga je učinilo jednim od najprepoznatljivijim i najpoznatijim restoranom u Dalmaciji.” kaže nam Antoni.

Vjerujući da je lokalno proizvedena hrana budućnost njihove gastronomske ponude, posebno su se posvetili izradi menija koji obiluje domaćim povrćem uzgojenim u svojim povrtnjacima. Tjesteninu koju poslužuju izrađuju sami po talijanskoj recepturi, kao i tijesta za pizze koje peku u Napoli peći na drva, dok sastojci koji su potrebni za savršeni, „kao iz Italije“ okus ovih jela dolaze ravno iz Napulja i Verone.

Ponudu su obogatili i popularnim burgerima za koje koriste peciva i meso koje je obrađeno i pripremljeno pod budnim okom vrsnih chefova, dok je vinska karta ovog malog gastronomskog raja samo predivan nastavak: zamišljena je kao balans između internacionalnih i lokalnih, te regionalnih i nacionalnih vina, no prevladavaju vina s Hvara i Lastovo.

Što drugo reći osim – vidimo se!