Od sutra, petka, 22.7.2022. ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu moći će se razgledati ambijentalno-tekstilna instalacija Prostranstvo renomirane hrvatske suvremene umjetnice Ide Blažičko. Riječ je o trećoj izložbi iz ovogodišnjeg ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, koji se uspješno održava već drugu godinu za redom.

Nastavno na dosadašnje promišljanje i stvaranje autorice, rad Prostranstvo obuhvaća cijeli javni prostor ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu i transformira ga višedijelnim tekstilnim skulpturama monumentalnih dimenzija, nježno napetim u prostoru. Skulpture se poput prirodne oaze organično nadovezuju na Umjetnički paviljon, pritom stvarajući intimnu zonu – prostor kontemplacije.

Ida Blažičko_Umjetnički paviljon 2

Protežući se kroz živu jezgru javnog prostora, nježne i prozračne skulpture otporne na atmosferilije konstantno se mijenjaju potaknute vjetrom i svjetlosnim efektima. Na taj način stvaraju se različite zone, koje potiču na kretanje kroz prostor i omogućuju posjetiteljima istraživanje kiparskih formi. Jednostavne, čiste i prozračne skulpture predstavljaju kinetičke intervencije u prostoru i svojevrsni su modulatori okoline u koju se smiještaju. Ova umjetnička intervencija prodire u samo tkivo grada i oživljava gradski prostor.

Ida Blažičko_Umjetnički paviljon 2