“Kaštel u cvatu” akademske kiparice Ide Blažičko čeka svoj početak života koji je zakazan za 13. kolovoza u 20:30 na bajkovitoj i simboličnoj lokaciji pored Momjanskog kaštela.

Skulpturom naziva “Kaštel u cvatu” akademska kiparica Ida Blažičko metaforički vraća sjaj Kaštelu Rota nagovješćujući njegov puni sjaj kao rezultat obnove koja je u tijeku. Prozračna i lagana višedijelna tekstilna skulptura monumentalnih dimenzija nježno napeta u prostoru stapa se s prirodnim ambijentom. Kontrast impresivne stijene na kojoj se nalazi momjanska utvrda i nježne polu-prozirne skulpture u konstantnom plesu na vjetru simbolički doprinosi prisjećanju stoljetnih prisutnosti i živosti ovog lokaliteta. Svaka Idina skulptura je polazište za nova istraživanja, a podrazumijeva razvoj inovativnih metoda, razumijevanje oblika, materijala i struktura, ne samo kao zasebnih elemenata, već kao složenih međuodnosa.
Zanimanje umjetnice za oblikovanje prostora i stvaranje kontemplativnih zona jedan je od glavnih pokretača njenog stvaralaštva.

Ida tako u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje se mogu zamagliti granice i upotrijebiti biomimetika kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. S prostorno specifičnom skulpturom koja se organično stapa s krajolikom cijeli prostor je transformiran pritom stvarajući intimniji ambijent.

Nježna i polu-prozračna tekstilna skulptura koja se proteže kroz živu jezgru bujne vegetacije momjanskog krajolika, konstantno mijenjajući svoj oblik, potencira odmak od stvarnosti i poziva posjetitelje da urone u transformiran prostor kaštela kojeg povezuje s vanjskim svijetom.