Ovih ćete dana na tračnicama moći vidjeti posebno oslikan vlak muralima autora Borisa Bare koji će voziti u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Vinkovcima, Osijeku, Varaždinu i Ogulinu.

Zanimljiva je to suradnja HŽPP-a, Turističke zajednice grada Zagreba i umjetnika Borisa Bare koji su zajedničkim snagama odlučili uljepšati svakodnevicu građana. Vlak je ovog puta postao platno na kojemu se umjetniku omogućava da izrazi svoju kreativnost, a on sam je postao malo umjetničko djelo.

Vlak povezuje ljude i destinacije, a time i kulturu. Suradnja HŽPP-a i TZ grada Zagreba odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije kulturnih događanja i kreativnih projekata, a ovom prilikom nastavljena je kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina. To razdoblje obilježili su buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji kojima su mladi slali snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Kao neizostavni elementi zagrebačke kulture prikazani su i fićo te zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor“, poručili su organizatori o ovoj suradnji.

Oslikavanje vlaka trajalo je puna dva tjedna, a autor Boris Bare kroz svoje se radove profilirao kao vrstan muralist na velikim površinama. Ovo je za njega bio malo drugačiji, ali izniman poziv za projekt.

Ovo je jedan od mojih najdražih projekata, nije mala stvar oslikati u 11 dana 174 metara vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar. Kako se i sam vlak iz serije 6111 proizvodio u periodu od 1976. do 1979., tako sam i u tom vremenu tražio i inspiraciju za ovaj mural. Novi val  je glazba koju volim, s jedne strane tekst od Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’ a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane vlaka uklopio sam po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom, jedna od tih putnica fotografira prolaznike aparatom na film, dok preostali putnici uživaju u listanju časopisa Polet i slušanju glazbe preko wolkmana. Nadam se da će ova moja putujuća izložba dostupna svima, razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi“, izjavio je autor Boris Bare povodom ove suradnje.

Foto: Ernest Mazarekić