Google Earth je lansirao novu značajku – 3D timelapse koja vam omogućuje da promatrate kako se Zemlja promijenila od 1984. do 2020. godine. Time nam je upravo omogućeno vidjeti koliko su razorni učinci klimatskih promjena već oblikovali geografiju planeta.

Kako bi stvorila 3D vremenske snimke za Google Earth, tvrtka kaže da je koristila više od 24 milijuna satelitskih slika snimljenih od 1984. do 2020. za stvaranje jednog video mozaika veličine 4,4 terapiksela. Da vam pomognemo steći predodžbu o mjerilu – jedan terapiksel iznosi 1 milijun megapiksela. Tvrtka je surađivala s NASA-om, Američkim geološkim zavodom (USGS), Europskom komisijom i Europskom svemirskom agencijom (ESA) kako bi prikupila podatke koji se koriste u vremenskim intervalima.

Ovo nije prvi timelapse tima Google Earth. U svibnju 2013. objavili su sličnu značajku koja prikazuje 2D slike Zemlje od 1984. do 2012., a veliku su nadogradnju uveli u studenom 2016. godine. Međutim, značajka objavljena prošlog četvrtka, nudi 3D vremenski interval zemljopisnih geoloških promjena, omogućujući vam da detaljnije sagledate promjene na Zemlji. Cilj ovoga je edukacija, iz tvrtke poručuju kako bi voljeli da ih učitelji, neprofitne organizacije, kreatori politike i drugi koriste kako bi pokazali promjenu zemljopisa Zemlje tijekom vremena.

Kako funkcionira nova značajka provjerite ovdje.

Foto: Google Earth