New York Post ovih je dana objavio da se “heroin chic” vratio, no vrlo se brzo pokrenula prava lavina kritika koja nam možda daje nadu da su tijela prestala biti trend

U viralnom tweetu koji je poprilično digao frku, New York Post je ustvrdio da se “heroin chic” i da su tijela s oblinama out. Uz objavu je bila priložena poveznica na nedavni članak, koji je objasnio kako se “mršavo, heroin chic tijelo” iz 1990-ih i vraća na velika vrata.

Unatoč body positivityju, kažu, i plus size modelima te slavnim ženama poput Lizzo i Megan Thee Stallion, sada su “hit” supermodeli Bella Hadid, Lila Moss i Kaia Gerber, a navode i da je pravi svjedok tomu da su obline out to što ih se “rješavaju” upravo one koje su ih i postavile kao novi trend.

“Čini se da čak i poznate Kardashianke okreću glavu oblinama. Kim i Khloé u posljednje vrijeme izgledaju sve mršavije, što navodi obožavatelje na nagađanje da su prestale trenirati  stražnjice.”

Čak i da zanemarimo činjenicu da nitko u toj redakciji nije vidio problem da pojam “heroin” stave uz pojam “trend”, ako se to već očito zaboravilo prije 30-ak godina, malo je ipak neobično za očekivati da ova objava neće imati ogromne reakcije. “Ženska tijela nisu trendovi”, rekla je spisateljica Sauleha Kamal, dok su mnogi ispod njezine objave jasno izložili kako ovaj stav promovira poremećaje prehrane i konzumaciju droga, dok su neki ljudi jednostavno bili šokirani što su ženska tijela još uvijek tema razgovora u 21. stoljeću.

Jon Kopaloff/Getty Images

Glorificiranje ne samo poremećaja prehrane, već i droge kao svojevrsne estetike je nevjerojatno da je uopće dopušteno na izmaku 2022. godine. Uz toliko godina borbe i rasprave o tome koliko su prošla desetljeća modne industrije bila pogubna za (većinom) mlade žene, koji diktiraju nedostižan izgled, otvoreno vrijeđaju drukčija tijela i mijenjaju varijacije na temu (poput toga da su jedan dan veće grudi poželjne, a već drugi nešto negativno i traži se androgin izgled) – mislili smo da smo ipak stigli do nekog kompromisa da se stvari moraju mijenjati.

Iako se često spominje kako se ti trendovi koji se tiču tijela nameću ženama koje se ne uklapaju u određeni standard, omražavajuće je i za one koje se smatraju predstavnicama određenog “chic” trenda, u pravilu poznatim osobama pod svjetlima reflektora. S punim saznanjem koliko se puta već dogodilo da mnoge imaju poremećaj prehrane upravo zbog pritiska javnosti. Dok je to prije bila Kate Moss, sad je to očito njezina kći.

Pozitivno je vidjeti da se, za razliku otprije nekoliko desetljeća, velika masa pobunila ovome “trendiranju”, no nećemo moći znati koliko ih se onda protivilo tim izrazima jer je bila riječ o dobu kada mediji nisu dobili natrag mišljenja svojih čitatelja i čitateljica. No osim što se brendovi sada boje javno priupitati jesi li “beach body ready” i istovremeno se zapitati je li fat positivity uzeo prevelik zalogaj i počeo perpetuirati druge poremećaje prehrane, ovaj pokušaj brendiranja heroin chica kao stvarnog novog “looka” dokaz je da nekad, doslovno, uzalud sva priča – i da oni koji pokušavaju biti glas razuma baš i ne dopiru do onih kojima se ne da slušati. A zašto je tako komplicirano pustiti ljude na miru kad je o ovome riječ?

 

Foto: Pascal Le Segretain / Getty Images