Od 1. lipnja do 27. kolovoza, Meštrovićev paviljon nas (vas) vodi na dubrovačku plažu Danče. Tlocrtna topografija na crnom podu Galerije Bačva njemačkog umjetnika Olafa Nicolaija i eksperimentalni vertikalni objekti živih boja dubrovačke kiparice Mariane Pende evociraju jedno od posljednjih utočišta lokalnog dubrovačkog stanovništva – plažu Danče – mjesto ljetnog života na otvorenom i susreta generacija građana, koji se ovdje druže i razmjenjuju najnovije tračeve ili verbalnu povijest svoga grada.

Olaf Nicolai & Mariana Pende – Dance de Luxe

Galerija Bačva – izložbeni prostor u središtu Zagreba – tako postaje “plaža” – mjesto bijega i odmora tijekom cijelog zagrebačkog ljeta. Pozvani ste uči u arhitektonski “nacrt” po kojemu možete hodati, a susrest ćete i skulpturalne elemente Mariane Pende čiji objekti raznih veličina, oblika, boja, materijala i njihovih kombinacija, predstavljaju privremene objekte koje sezonski i svakodnevno grade koncesionari i posjetitelji Danča. Prostor Paviljona tako se prožima još jednim arhitektonskim doživljajem i pretvara se u mjesto vaše mašte.

Za posebnu atmosferu i doživljaj unutar galerijskog prostora, pomno je osmišljen popratni program. Otvorenje će obogatiti glazbeni performans Anne Ghallo (Vokal) i Saše Nestorovića (Saksofon), nakon čega slijedi Aleksandra Skwarc aka DJ Bonnie, glazbena maestra, uspješna DJ-ica, kustosica i vlasnica agencije, koja nam dolazi iz Berlina, dok će se za osvježenje pobrinuti bar Botaničar. Uz ekskluzivan pristup Galeriji Bačva izvan radnog vremena, uz prethodnu rezervaciju, pozvani ste sudjelovati u večernjim satima joge te jutarnjim meditacijama. Dragana Yogini pobrinut će se za tjeranje umora i napetosti užurbane svakodnevice te pronalaženje ravnoteže na fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj razini. Galerijski će prostor tako postati idealno mjesto za jačanje vaše vitalne energije i smirivanje uma.

Ansambl Synchronos – međunarodni ansambl koji okuplja umjetnike iz Hrvatske, Austrije, Francuske i SAD-a ispunit će vaše subotnje večeri zanimljivim glazbenim notama, koristeći instrumente i ne-instrumente, odnosno reciklirane predmete, te prirodne elemente poput npr. vode i zraka, svjetla. Za ugodne trenutke opuštenog čitanja na “plaži” galerije Bačva pobrinula se Knjižara Fraktura čije ćete naslove moći čitati u ovom nesvakidašnjem ambijentu, a i sudjelovati na programu Silent Reading, na kojemu će sami autori čitati ulomke svojih knjiga. Ako ste pak u potrazi za zabavnim i edukativnim sadržajem za vašu djecu, daleko od ljetnog sunca održat će se zabavna EKO edukativna predstava Plavi planet, realizirana u suradnji s Kazalištem Smješko. Ona na zanimljiv i zabavan način educira predškolsku djecu i djecu nižih razreda o temama očuvanja mora, rijeka, jezera i okoliša općenito.

Izložba je otvorena od 01. lipnja do 27. kolovoza u galeriji Bačva Meštrovićeva paviljona.

Fotografije: HDLU