Najveća dosadašnja izložba zagrebačke slikarice u Portugalu svjedoči da je ime Hana Tischler ono koje svakako trebamo zapamtiti

Zagrebačka umjetnica Hana Tischler 20. svibnja predstavit će svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom Sereias (sirene) u Mitó Creative Site u Lisabonu. Izložba inspirirana ljetnim motivima i ženskom senzualnošću najveća je dosadašnja izložba ove slikarice koja posljednjih šest godina živi i umjetnički djeluje u Lisabonu.

Hana Tischler

Tematika žena kao sirena njezina je glavna inspiracija u kojoj oslikava žensku senzualnost, naročito u kontekstu ljeta i mora. Na izložbi će po prvi put predstaviti radove većeg formata. Gostujuća umjetnica izložbe bit će dubrovačka fotografkinja Ana Kutija. Kutija će predstaviti fotografije koje su svojom tematikom i senzibilitetom komplementarne temi izložbe.

„Oduvijek me inspirirala ženska energija i senzualnost. Sirene utjelovljuju ženstvenost, simboliziraju samostalnost, snagu i individualnost. Neprestano su u pokretu i žive u beskrajnom prostranstvu divljih voda, potpuno slobodne. U svojim radovima prikazujem sirene kao suvremene žene – moderne boginje poput Venere i Amfitrite, hedonistice, zaljubljenice i ovisnice o moru i suncu.“, istaknula je Hana Tischler o izložbi.

Hana Tischler, radovi

Hana Tischler (1988) diplomirala je 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti u rodnom Zagrebu. Tri godine radila je kao profesorica umjetnosti i povijesti umjetnosti u nekoliko škola. Godine 2016. preselila se u Portugal gdje je započela svoju karijeru slikarice te je članica umjetničkog internacionalnog studija u istoimenom prostoru u kojem djeluje s ostalim umjetnicima.

Žene su oduvijek bile glavna tema njezina rada, a kroz prepoznatljivu estetiku slavljenja ženskog tijela kroz portrete i slike torza istražuje ženstvenost, senzualnost i raznolikost, koncentrirajući se na teksturu i boju kože snažnim kontrastima između svjetla i sjene. Hana je dio lisabonskog umjetničkog kolektiva i studija Mitó Creative Site. Njezini radovi trenutačno su izloženi u galeriji Runway u Londonu.

Hana Tischler, radovi

O Haninom umjetničkom izričaju, između ostalih, pisao je i britanski Vogue kada je napravila fiktivnu naslovnicu britanskog Voguea – interpretaciju aktualne naslovnice tiskanog izdanja s Naomi Campbell. Naslovnica je postala potpuni hit na njihovom Instagramu što govori i činjenica da ju je glavni urednik Voguea, Edward Enninful, podijelio na svom Instagram profilu kao i Naomi Campbell koja na svom Instagramu ima preko 12 milijuna pratitelja.
Izložba će se održati 20. svibnja u Lisabonu u trajanju od dva tjedna u njenom atelijeru koji je ujedno i galerija te će biti slobodna za sve posjetitelje. Hanine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu, kao i ovdje.