Od danas, Art kvart u sklopu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti obogaćen je novim sadržajem u obliku modularnog kioska s radionicama, akcijama, šetnjama i zajedničkim kuhanjem.

Naime, MMSU kiosk namijenjen je okupljanju kako namjernih tako i slučajnih prolaznika, a rezultat je suradnje muzeja s Urbanim separeom. Ovaj kiosk nudi pop-up izložbe koje istražuju teme zajednice, hrane i mora/obalne kulture – s radovima iz kolekcije MMSU-a. Izložbe uključuju dvadesetak radova, većinom u obliku reprodukcija, čime se oživljava praksa koja je nekoć bila popularan način povezivanja umjetnosti i publike izvan muzeja.

Urbani separe i MMSU sve zainteresirane na tri nadolazeća događanja:

  • Mini-izložba i šetnja “More zove”: 9. srpnja od 18:00
  • Izložba i marenda “Za prste polizati”: 16. srpnja od 18:00
  • Izložba i razgovor “Još jedan ples!”: 23. srpnja od 18:00

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MMSU Rijeka (@mmsurijeka)

“Prvo događanje, More zove (9. 7., od 18:00) uključuje radionicu istraživanja morske obale od Žabice do Mlake, područje koje je građanima i građankama uglavnom nedostupno pa time i nepoznato. U istraživanje od 18:00 vode članovi udruge Urbani separe, umjetnica Tanja Blašković i dizajner Marin Nižić. Istog dana otvara se i mini-izložba radova iz zbirke MMSU-a, nazvana po plakatu Zvonimira Pliskovca i posvećena radničkoj i lučkoj slici Rijeke kao grada koji ima specifičan odnos s morskom obalom. Umjesto slika s kafićima i restoranima, barki koje se ljuljaju ili djece koja uče ribariti s mula, u Rijeci je, naime, prevladavala slika industrije, rada i brodarstva, sve do tranzicijskih 90-ih. Tako i radovi Marije Arnold, Mladena Tudora, Zvonimira Pliskovca, Romola Venuccija, Save Šumanović i Mirona Makaneca, koji će u MMSU kiosku biti postavljeni do 15. 7., osvježavaju memoriju na industrijsku morsku Rijeku motivima pogleda na obalni pojas, izgradnju brodova, transporta i rada u luci, koji su kroz povijest često privlačili domaće umjetnike i čine bitan motiv u kolekciji MMSU-a sve do osamdesetih godina”, stoji u priopćenju MMSU Rijeka.

Foto: Instagram