Ne znam na kojoj ste vi strani TikToka, ali moj „For you“ page obiluje receptima. Možda su i algoritmi već shvatili da obožavam isprobavati nova jela, pa kao da nije dovoljno što mi ukućani konstantno šalju nove prijedloge koje žele isprobati, pa mi tako i TikTok posljednjih dana prikazuje samo recepte za gužvaru.

A iako volim uprljati ruke i zadati si (za moje početničke ruke) zahtjevnije recepte, ne odbijam ni isprobavati jednostavne delicije koje obećavaju oduševiti svojim okusom. Da ne napominjem da iako je sve što pripremim izrazito ukusno, moram poraditi na vizualnom dojmu, a onda me jela poput gužvare dodatno oduševe, jer, osim jednostavne pripreme, izgled ne možete fulati ni da hoćete.

U potrazi za savršeno jednostavnom i ukusnom gužvarom pronašla sam recept domaće food blogerice Marije Mazalin koji ne može biti jednostavniji.

SASTOJCI

  • 500g kupovni svježi listovi za pite i savijače (mora imati barem 10 listova)
  • 500g svježeg sira
  • 4 jaja
  • 1 jogurt
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 150ml mineralne vode
  • 100ml ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 50ml mlijeka

RECEPT

Upalite pećnicu na 200C

U zdjeli sir dobro razmrvite vilicom pa dodajte jaja i to dobro vilicom sjedinite. Dodajte jogurt, kiselo vrhnje, prašak za pecivo i promiješajte samo da se prožme. Dodajte mineralnu, 50ml ulja i sol pa promiješajte do jednolične smjese

Pleh dobro nauljite po dnu i rubovima. Stavite dvije kore na dno, jednu okomito na drugu, tako da rubovi vire van. Jednu koru odvojite za kraj i pokrijte je krpom da se ne osuši.

Preostale kore, jednu po jednu, namočite u smjesu, ali samo lagano tako da ostanu što veće i prozračnije (makar ne bilo smjese po svuda) bitno je da se ne zbiju i ne stisnu.

Položite ih u tepsiju jednu do druge (i dalje bez da ih stišćete) tako da popunite cijelu tepsiju.

Ako je ostalo smjese, prolijte je po korama. Na vrh stavite odvojenu koru i preklopite krajeve od donje dvije kore preko vrha. Oko 50ml ulja prelijte i rasporedite preko vrha.

Izmućkajte jaje i 50ml mlijeka pa prelijte i rasporedite preko svega (možete malo posoliti ako volite slanije). Oštrom vilicom ili nožem mjestimično ispikajte (ali ne prerezati dno).

Pecite 30-45min na 200C, na donjoj polovici pećnice, dok ne vidite da je površina poprimila zlatno-smeđu boju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marija Mazalin (@marijamazalin)

Video i recept: Marija Mazalin

Foto: Profimedia.hr, Pexels