Gucci je održao svoju Cruise reviju za 2020. Veličanstven show za 500 uzvanika održao se u Kapitalonskim muzejima u Rimu, a poruka je bila glasnija od mode

Umjetnički direktor Guccija, Alessandro Michele, poslao je jasnu poruku. Žene imaju pravo donositi vlastite odluke kada se radi o njihovom tijelu i reproduktivnim organima, ne samo žene, već svi, neovisno o spolu. Izjavio je kako je bio nadahnut trenutnom situacijom u svijetu i, odlukama koje zakonski ne dozvoljavaju ženama da odlučuju o svom zdravlju. Isto tako i neravnopravnošću, činjenicom da žene nisu tretirane jednako kao muškarci.

Revija u Rimu odvila se u potpunom mraku, a modeli koji su šetali pistom bili si odozgo osvjetljeni lampama. U prvim redovima sjedili su Elton John, Zoe Saldana, Naomi Campbell, ASAP Rocky te mnogi uzvanici iz talijanskog društvenog života, većina od glave do pete odjevena u Gucci. Gucci kreacije bile su izvezene cvijećem u obliku ženskih organa, s natpisima ‘My body, my choice’, fenimističkim citatima i datumom kada je pobačaj prvi put legaliziran u Italiji.

Cruise kolekcija je nosila prepoznatljiv Gucci potpis, s printom Gucci logotipa, čipkom, umjetnim krznom i upečatljivim accessoriesom. Dizajner se nadahnuo antičkim Rimom, ali i Mickey Mouse motivima, togama i Vatikanom, a htio je ispričati priču o slobodi, svemu što je nekad bilo ugroženo ili zabranjeno. Isto tako, htio je odati počast svom rodnom Rimu.

U kolekciji je bilo predstavljeno i mnogo komada s potpisom Chime for Change, pokreta koji se bori za prava žena kada se radi o njihovom tijelu i zdravlju, a u koji su uključene i zvijezde poput Beyonce i Salme Hayek te drugih. Modeli su imali Guccijev logo nacrtan preko usta, kao aluziju na pravo glasa žena koje su ga u nekim zemljama na tu temu upravo nedavno i izgubile.

Gucci se ovom revijom izjasnio – brend, kao i njegov umjetnički direktor podržavaju pravo na izbor. U moru ‘statement’ kreacija koje su se slijevale jednom od najimpozantnijih pisti na svijetu, politička poruka bila je puno glasnija.

Foto: Getty Images, Instagram @gucci