Mural Vodomar nastao je u sklopu suradnje KBC Zagreb (Rebro) i Udruge Domino, udruge koja već dvadeset godina potiče i propituje razvoj nezavisne umjetnosti koja nastaje na marginama društva te na granicama ustaljenih i prihvaćenih normi.

Vodomar

Udruga provodi niz europskih projekata, među kojima je i ACT: Art, Climate, Transition, a u sklopu tog projekta organizirano je oslikavanje murala ispred glavne zgrade KBC-a Zagreb. Oslikavanje murala ugroženih i/ili zaštićenih ptica inicijativa je koja se u sklopu ovog projekta razvija diljem Europe, ali i šire. Kao motiv koji će krasiti jedan zagrebački zid odabrana je ptica Vodomar koja spada u prioritetne vrste za očuvanje u Europskoj uniji, a svaka država članica dužna je osigurati područja na kojima će se populacija Vodomara sigurno razvijati. Mural je oslikao umjetnik Chez 186, član kolektiva Graffiti Na Gradele.

U duhu recentnih gradskih nastojanja da zagrebački zidovi i drugi javni prostori osvanu u novom ruhu, bez grafita koji narušavaju izgled grada, ovim muralom nastoji se ponuditi primjer promišljene i ekološki osviještene ulične umjetnosti.

Partner u provedbi ovog projekta je i udruga BIOM, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom kako bi očuvala bioraznolikost, (uz primarni fokus na ptice, ali i na brojne druge divlje životinje i biljni svijet!), gradila i njegovala odnos između ljudi i prirode te uskladila ekonomski razvoj i zaštitu prirode potičući razvoj onih gospodarskih grana koje promiču prirodnu baštinu ove zemlje – nasljeđe naših predaka koje moramo sačuvati za buduće generacije.

Ovakva udruženja i inicijative treba podržavati, zato posjetite stranice i profile društvenih mreža udruge Domino, Graffiti na Gradele i BIOM te sami vidite kako ih možete podržati, ponekad je jedan “share” jednako važan i bitan kao i novčana donacija.

Fotografije: Ivan Jamić