Ovih dana pogled u Rijeci razvedrio je novi mural s potpisom talentiranog slikara Mislava Lešića. Ime mu je „Razvedravanje“.

„Mural ‘Razvedravanje’ oslanja se metaforički – kako na vrijeme kao meteorološku pojavu koja je, u svom nestalnom i promjenjivom predznaku, karakteristična za grad Rijeku, tako i na trenutačno stanje našeg vremena obilježeno pandemijom i težnjom za povratkom u vedrije dane. Ovaj mural želi dati u dvostruko razvedravanje i prizvati sunce nazad na naše ulice i u živote. Također, kroz rad sam provukao jednu osobnu crtu – glavni lik prikazuje moju djevojku koja mojem životu donosi vedrinu i sreću“ govori nam Mislav o muralu te nastavlja „Želio sam napraviti nešto pozitivno u javnom prostoru što se može reflektirati na trenutnu situaciju, ali opet izgledati bezvremenski. Zato sam cijeli mural radio u stilu secesije koja svojom estetikom i bojama odgovara historicističkoj zgradi KBC-a na kojoj se rad nalazi. Korištenjem elegantnih linija i crtačkim rasterom koji stoji u suprotnosti čistim plohama htio sam postići dojam oslobođenja i pročišćenja. Uvijek me je fascinirala uzvišenost umjetnosti s kraja 19. stoljeća i to sam htio pretočiti u svoj mural.“

mural rijeka

Mural je dio odličnog projekta “Rijeka murala” iza kojeg stoji udruga Akumulator.Oni već posljednje dvije godine organiziraju povremena oslikavanja pročelja u starom dijelu grada. Dosad je projekt bio vezan za područje Vodovodne ulice i IVEX-a te su sudjelovali umjetnici Mosk, ojoMagico, S.Velasco, Artez, Lunar, Chez, Sarme, Tea Jurišić i Miron Milić. Kroz zadnjih par intervencija projekt se počeo širiti i u druge dijelove grada pa je tako Jana Danilović oslikavala Studentski dom na Podmurvicama, a Mislav Lešić mural u blizini novog MSU-a.

Foto: privatna arhiva