Brzi uspon TikToka pomno je popraćen, ali ovakve prekretnice još uvijek mogu zaprepastiti javnost. Koja nije Gen Z, naravno

Prema tvrtki Cloudflare, web-stranica platforme TikTok uzurpirala je Google.com kao najpopularniju web domenu na svijetu. Pet godina stara aplikacija prestigla je Google Search zajedno s ostalim Googleovim digitalnim svojstvima (kao što su Maps, Shop, News, Pictures, Translator (!!!).

S obzirom na to da je TikTok prošle godine zauzeo sedmo mjesto na Cloudflareovoj ljestvici prometa na webu – iza Googlea, Facebooka, Microsofta, Applea, Netflixa i Amazona, ovo je popriličan skok.

U vlasništvu kineske internetske tvrtke ByteDance, to je ujedno i jedina neamerička stranica koja je zauzela mjesto na top 10, a koji ide ovako:

TikTok.com
Google.com
Facebook.com
Microsoft.com
Apple.com
Amazon.com
Netflix.com
YouTube.com
Twitter.com
WhatsApp.com

Ova ljestvica izračunava se pomoću agregiranih podataka koje posjeduje o obrascima internetskog prometa, što znači da ne prati nužno različite podatke o ukupnom broju posjetitelja ili jedinstvenih korisnika web-stranice u mjesecu. Za broj ukupnih korisnika, Facebook je i dalje prvi, iako mu mnogi propagiraju propast. Također, čudi i da je Netflix ovako nisko zbog nevjerojatne količine novih korisnika zbog pandemije.

S druge strane, Instagram uopće nije dospio na ljestvicu (možda jer im je web-stranica totalno upitno funkcionalna), a Facebooku nije pomoglo što su se ugasili u listopadu na 6 ili 7 sati (znate ono kad smo se svi prebacili na Twitter) – toga mjeseca strovalili su se za nekoliko mjesta niže.

Iako su ovi podaci zanimljivi, malo i zastrašuju jer se čini da smo u novoj eri nekontroliranog sadržaja. Koliko god društvene mreže imaju benefita, izazovi koji se pojavljuju na TikToku katkad užasavaju, a još više i kojim su generacijama servirani. Od nesigurnih vratolomija od kojih mnogi završe u bolnici, do recentnog  koji je poticao na pucanje po školama. Krivci se još, inače, nisu pronašli, a možemo se samo nadati da će doći do boljih algoritama koji će rješavati ove stvari, kada su se već tako uspješno stvorili da automatski brišu ženske bradavice.

 

Foto: metamorworks/iStock via Getty Images