Ovaj petak dvorište Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci postat će žarište inspirativnih razgovora i umjetničkih intervencija.

Naime, MMSU ponovno organizira “Doručak na travi – razgovori s umjetnicama” gdje će svi zainteresirani imati priliku razgovarati s trima izvanrednim vizualnim umjetnicama – Nadijom Mustapić, Nikom Rukavinom i Mateom Šabić Sabljić.

Tijekom druženja, sudionici će imati priliku uzeti olovku i papir te uz razgovor s umjetnicama crtati, doodlati i nagađati o budućnosti rada, posebno ženskog. Ovo će biti prilika za osluškivanje majstorica, ženskih glasova i zvuka ženskih ruku dok istražujemo kako se njihove priče prenose u likovne radove.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MMSU Rijeka (@mmsurijeka)

Tko su umjetnice

Ove tri talentirane žene otvaraju teme o radnim položajima žena, posebice u zanimanjima koja se tradicionalno smatraju muškim, a njihove priče i iskustva prenose se kroz likovne radove koji dotiču povijest i svakodnevicu.

Nadija Mustapić već 25 godina djeluje u polju audio-vizualnih i likovnih umjetnosti. Kroz svoj rad istražuje kompleksne odnose prostora, subjektivnosti i političnosti. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta, a njezina umjetnička praksa obuhvaća širok spektar alata, od tradicionalnih do digitalnih.

Nika Rukavina diplomirana je kiparica s venecijanske Accademia di Belle Arti, a bavi se temama društvene netolerancije i utjecajem represivnih okolina. Njezin rad često balansira između intimnog i aktivističkog, istražujući sociološke i psihološke fenomene. Nika koristi raznolike medije, od performansa i videa do kiparstva i slikarstva, kako bi istražila ponašanja i reakcije ljudi u današnjem društvu. Njena praksa uključuje obradu kamena, drveta, gipsa i drugih materijala, dok istovremeno koristi programe za digitalnu obradu i animaciju.

Matea Šabić Sabljić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezin rad često intervenira u javne prostore, želeći uspostaviti dijalog između umjetnosti i svakodnevnog života. Kroz projekt “BRODI/ONA”, Matea kreira flotu posvećenu pomorskim junakinjama, propitujući položaj žena u pomorskom svijetu.

Više o ovom zanimljivom druženju saznajte ovdje.