Većina istraživanja pokazuje da danas više od 40 posto žena ima neku vrstu seksualnih problema ili disfunkcija, te, iako uobičajena, to je jedna od onih tema o kojima najmanje pričamo; s liječnicima, prijateljicama, ali i partnerima

Seksualni problemi mogu biti izrazito frustrirajući, i to ne samo zato što ukazuju na nedostatak seksa nego i zato što obično uzrokuju probleme u vezi. Godinama se pričalo o impotenciji i erektilnim problemima kod muškaraca, dok su žene zanemarivane. Spominjanje njihovih problema u krevetu svodilo bi se eventualno na šale o tome kako ih s vremenom u braku ili dugoj vezi sve češće “boli glava”, tj. postaju nezainteresirane za seks, i tu bi razgovor o toj temi – završio. Je li to istina, kolikom broju žena se to događa i zbog čega, rijetko se raspravljalo. Barem je tako bilo donedavno. Naime, proteklih godina provodi se sve veći broj istraživanja ženske seksualnosti, i ono što se pritom otkriva prilično je zanimljivo. Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja i gestalt psihoterapeutkinja, kaže da su najčešće seksualne smetnje kod žena: anorgazmija (nemogućnost ili teškoće u postizanju orgazma), poremećaji seksualne želje (smanjena seksualna želja), vaginizam (nevoljni grč mišića vagine koji onemogućava penetraciju) i dispareunija ili bolni snošaj. Anorgazmija se najčešće javlja kod mladih žena do 24. godine, da bi se smanjila u kasnim 20-ima i 30-ima. Kra- jem 40-ih i u 50-ima se, pak, opet češće javlja. Jedan od glavnih razloga zašto žene znaju iskusiti ovaj problem u mlađoj dobi jest češće mijenjanje partnera, što se povezuje sa smanjenom mogućnošću postizanja orgazma.

Što su starije, veća je šansa da su u stabilnoj vezi, opuštene pred partnerom i da oni znaju kako ih uzbuditi, što su razlozi koji olakšavaju postizanje orgazma. Iako je smanjena seksualna želja problem koji u većini slučajeva raste s godinama, čak 10 posto mladih žena u dobi između 20 i 24 godina susreće se s ovim problemom, koji utječe i na 20 posto žena starih od 25 do 29 godina. Iako on najviše muči žene iznad 50. godine, ni mlađe, očito, nisu imune na njega. Vaginizam, kao i orgazam, najviše muči mlade djevojke i one iznad 50 godina. A učestali problem je i dispareunija, tj. bol koja nastaje tijekom ili neposredno nakon seksa u području spolovila. Može zahvatiti rodnicu, klitoris ili stidne usne, te predstavlja jednu od složenijih seksualnih disfunkcija. Stručnjaci smatraju da postoji cijeli niz uzroka ovog stanja, od suhoće rodnice do infekcija mokraćnih puteva i psihološke traume. Ovo stanje obično dijagnosticira liječnik na osnovi opisanih simptoma, te se može olakšati na različite načine (od različitih poza i korištenja lubrikanata, do liječničke pomoći). Još jedna od često spominjanih tegoba jest i suhoća rodnice, koja se u jednako čestoj mjeri javlja od 16. do 50. godine, dok nakon menopauze i hormonalnih promjena zahvaća puno veći broj žena. Suhoću može uzrokovati puno stvari, od dehidracije i korištenja određenih lijekova (posebno antidepresiva, iako i drugi lijekovi mogu imati isti učinak), do dojenja, promjene razine hormona i stresa. Srećom, ovaj problem se vrlo lako može riješiti korištenjem lubrikanata. Iako istraživanja govore kako svaka peta žena ima poteškoća u doživljavanju orgazma; svaka sedma osjeća nedostatak seksualne želje; kod svake desete javlja se izostanak seksualnog uzbuđenja, te također svaka deseta osjeća kroničnu bol vezanu uz seksualne aktivnosti, no ne dolaze sve potražiti pomoć.

“Kod mene dolaze žene sa svim tim smetnjama. Imam dojam da se svake godine javlja sve više žena i da su one koje traže pomoć potpuno otvorene i aktivno sudjeluju u svojoj terapiji. Vjerujem da nije isto u Zagrebu i u nekoj manjoj sredini gdje bi možda sram mogao biti razlog zašto žene ne potraže pomoć, ali u Zagrebu i drugim većim gradovima žene traže pomoć za svoje seksualne probleme”, kaže terapeutkinja Barolin Belić. Ona dodaje da je ženska seksualnost jako složena i da, kad se o njoj raspravlja, treba uzeti u obzir puno čimbenika. “Ne može se liječiti samo jedan čimbenik i očekivati da će smetnja nestati”, kaže ona i dodaje da uspješnost liječenja ovisi o smetnjama. “Npr. uspješnost liječenja primarne anorgazmije je 80 do 90 posto. A predviđena uspješnost liječenja sekundarne anorgazmije je manja, do 75 posto.“

TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA

Jeste li znali da su pri vrhu najtraženijih pojmova na Googleu “brak bez seksa” i “veza bez seksa”? Iako mnogi od nas precjenjuju koliko su često drugi parovi intimni (budimo iskreni, ako s prijateljicama povremeno i započnete tu temu, ne možete biti sigurni govore li vam istinu, ili im je neugodno priznati “bolnu točku” svoje veze, a mnoga istraživanja pokazuju da su rijetki oni koji nakon nekoliko godina braka imaju spolne odnose dva puta tjedno; pa čak i jednom tjedno je više iznimka nego pravilo), razlika je u tome želite li više seksa, ili vam on u biti pretjerano ni ne nedostaje. Više puta dokazano je da bi žene rado uživale u više seksa, ali im je, na kraju dana, on posljednji na pameti. Jedan primjer za to prikazan je u seriji “Sve o jednom dječaku”, kad glavni lik dođe u posjet prijatelju koji ima malu djecu i predloži mu da će on čuvati potomke dok se prijatelj sa suprugom “opušta” u spavaćoj sobi. Mladi roditelji rado prihvate ponudu, i dok njihov prijatelj samac, u prizemlju, očekuje da se na katu zbivaju čudesa, par na bračnom krevetu zavaljen gleda posljednje epizode serije “Homeland”. Žene su željele ravnopravnost, a iako nam se ona približila, daleko smo od utopijskog sna. Tako danas radimo jednako, ako ne i više, na poslu (na kojem smo često manje plaćene a trebamo se više dokazivati), da bi s druge strane i dalje preuzimale većinu brige o kućanstvu i djeci na svoja “nejaka” pleća. Neki će reći da smo si same krive, no danas i tako rijetki parovi mogu bezbrižno živjeti od jedne plaće, a s obzirom na nezaposlenost i konstantno ponavljanje da smo svi zamjenjivi, žene se često dodatno trude i predaju poslu.

Mnoge jednostavno očekuju da muškarci preuzmu više kućanskih obveza, a kad oni to sami ne učine (jer kao da nisu svjesni prašine koja niče na najneobičnijim mjestima) ili pak žene shvate da one i tako brže i bolje obave sve same, u njima se gomila nezadovoljstvo životom ili partnerom, koji često toga nije ni svjestan. Naravno da sve to skupa utječe i na seksualni život. Kad ste preopterećeni, umorni i sanjate o opuštanju kod frizera ili na masaži (što bi vas vjerojatno zadovoljilo više nego seks s “lošijom polovicom”), nije vam ni do intimnosti. A upravo bi vam dobar seks mogao popraviti loš dan. Uostalom, i tako se već dugo zna da bi ona glavobolja koje smo se dotakli na početku teksta (zbog koje žene, navodno, odbijaju seks), prošla nakon seksa, a ne nužno zbog neke tablete protiv bolova. Isto tako svi znamo koje su druge prednosti seksa, od izičkih do psihičkih, ali i koliko će on osnažiti vašu vezu i pružiti vam mirniju luku u stresnom vrtlogu života.