Guliver/Getty Images

Koliko ste puta zaplesali na pjesme “One Way Or Another”, “Heart of Glass”, “Sunday Girl” ili “Hanging On A Telephone”? Sve su to hitovi grupe Blondie koji su od objavljivanja pa do danas ostali na playlistama mnogih tuluma i klubova. Možete li vjerovati da je od objavljivanja ovih pjesama, odnosno albuma “Parallel Lines”, prošlo već više od 40 godina i da će pjevačica Debbie Harry ove godine proslaviti 74. rođendan? Mi ne!

Američku grupu Blondie osnovali su Debbie Harry i gitarist Chris Stein u New Yorku 1974. godine koji su, osim poslovne povezanosti, bili i u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi. Debbie je Chrisa upoznala 1973., što nije bilo drago mnogobrojnim obožavateljima koji su bili ludi za njezinim zelenim očima, platinastom kosom i zavodljivim glasom.

Nakon perioda slave, počeli su problemi i grupa Blondie raspala se 1982. godine nakon šestog studijskog albuma “The Hunter“. Tada je Chrisu Steinu dijagnosticirana i rijetka autoimuna bolest koja zahvaća kožu pa se u tom periodu Debbie Harry brinula o Chrisu i započela solo karijeru.

Guliver/Getty Images

Debbie je u nekim intervjuima priznala da je u 80-ima bila ovisnica, odnosno da su se s ovisnošću o heroinu borili i ona i Chris te da su zajedno uspjeli preživjeti težak period odvikavanja, depresije i raspada benda. Unatoč svemu, nisu ostali vječno u ljubavnoj vezi, ali su zato ostali prijatelji i danas su također u bendu koji se ponovno okupio 1997. godine. Samo dvije godine nakon ponovnog okupljanja, nastupili su i u Zagrebu. Bilo je to vrijeme kada u našoj metropoli nije bilo ni približno stranih koncerata kao danas, a povratnički period obilježio je hit singl “Maria” s albuma “No Exit”. Unatoč uspješnicama iz 70-ih, Debbie je upravo zahvaljujući singlu “Maria”, 1999. godine ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao “najstarija pjevačica koja je došla na #1 UK Charta”. Imala je tada 53 godine. Iza sebe Blondie ima 40 milijuna prodanih nosača zvuka, a u Rock and Roll Hall of Fame ušli su 2006.

Guliver/Getty Images

Počeci Debbie Harry

Iako je riječ o grupi Blondie, medijska pozornost je od početka uglavnom bila usmjerena na platinastu pjevačicu Debbie Harry, koja je ubrzo postala pop ikona 70-ih i 80-ih. Pod imenom Angela Tremble, rođena je 1. srpnja 1945. u Miamiju na Floridi i život joj nije bio nimalo jednostavan na početku. Već s tri mjeseca posvojili su je Catherine (Peters) i Richard Smith Harry te je odgojili u Hawthorneu, New Jersey. U 60-ima je radila kao “Playboyeva” zečica, konobarica, plesačica, ali i tajnica na BBC Radiju u New Yorku. Ako je za vjerovati medijskim napisima, pisalo se da je u 70-ima umalo postala žrtva masovnog ubojice Teda Bundyja, odnosno da mu je u zadnji tren pobjegla iz automobila, kao i to da je priznala i svoje biseksualne sklonosti u mlađim danima.

Guliver/Getty Images

Pjevačku je karijeru kao prateći vokal započela 1968. u folk bendu The Wind in the Willows. Potom je uslijedio bend The Stilettos i upoznavanje s Chrisom Steinom, s kojim se dogodila ljubav i s kojim je osnovala bend Angel and the Snake. Godinu dana kasnije promijenili su bendu naziv u Blondie jer su joj muškarci iz automobila dovikivali: “Hej, Blondie!”.

Debbie se okušala i u solo karijeri – objavila je pet solo albuma, glumila u nekoliko filmova i TV serija te u reklamama. Devedesetih je nastupala s The Jazz Passengers i Elvisom Costellom. Sudjelovala je i u dobrotvornim priredbama, ali je isto tako bila poznata i kao “zločesta” njujorška cura.

Guliver/Getty Images

Debbie u društvu Warhola, Iggyja Popa…

Tijekom karijere, Debbie se družila s mnogim cool suvremenicima iz svijeta kulture i glazbe u legendarnim klubovima poput Max’s Kansas City i CBGB. Već na početku karijere imali su podršku danas kultnih glazbenika – album prvijenac “Blondie” oduševio je i Davida Bowieja i Iggyja Popa s kojima su Blondie bili i na “The Idiot” turneji 1977. Kasnije su obradili i “Ordinary Bummer” Iggyja Popa, objavili ga na albumu “We Will Fall” te snimili s njim duet – “Well, Did You Evah!” Colea Portera. Debbie je voljela raditi s Andyjem Warholom jer je on, kaže, uvijek znao što želi. Bila mu je i model na promociji programa za crtanje na računalima Amiga godine 1985.
Slavna pjevačica je također u medijima potvrdila da je bila na face liftingu, svjesna toga koliko je ženama u industriji bitan izgled, ali i da joj teško pada starenje. Chris Stein je, radeći na memoarima i gledajući sad već antologijske fotografije, izjavio kako mu nedostaju i kako mu je teško zbog glazbenika koji su preminuli. S druge strane, zahvalan je što su još s nama.

Guliver/Getty Images

Stoga ni ne čudi što su, unatoč burnoj karijeri, Blondie još uvijek aktivni i koncertno i na društvenim mrežama – na Instagramu ih prati čak 206 tisuća, a na Facebooku više od 2,5 milijuna obožavatelja. U Hrvatskoj smo ih također imali prilike vidjeti i u ovoj fazi karijere, odnosno 2014. na varaždinskom “Špancirfestu”.

Guliver/Getty Images

Debbie i dalje ima svoj prepoznatljiv stil, a svjesna je zamke u koju starenjem upadnu mnogi kreativci – zapnu u prošlosti i ponavljaju umjetnost kojoj je vrijeme prošlo. U intervjuu za časopis “Harper’s Bazaar” svojedobno je izjavila: “Kada ljudi u određenim godinama prestanu izlaziti u klubove, kažu da više nema dobre glazbe. To me uvijek šokira. Ima toliko dobre glazbe”, zaključila je pop ikona koju je upravo taj časopis još 1981. uvrstio na listu 10 najljepših žena SAD-a. I mi se slažemo s njom – bez obzira na godine, nemojte stati istraživati ili, još gore, ostati živjeti u prošlosti.