Nakon što je svojevremeno popularni YouTube kanal, Kurzgesagt, čiji animirani videouradci broje višemilijunske preglede, objavio kako je odlučio obrisati svoje dvije teme jer ih smatraju pristranima, njihova odluka pokrenula je pravu lavinu odobravanja i iznova otvorila dijalog o važnosti objektivnoga izvještavanja

Nakon što su Stephan Rether i Philipp Dettmer završili grafički dizajn u Münchenu, nisu znali što bi točno radili u svome životu. Obojica su jako voljeli znanost i društvene tendencije, a osjećali su se kao da određene zanimljive teme dobivaju puno više medijskoga prostora, dok one pak znanstvene često završavaju isključivo u znanstvenim časopisima ili kao kratak prilog koji obavještava o novim istraživanjima. Dettmer je, znatiželjnog karaktera, svoj prvi animirani uradak o evoluciji pripremio kao svoj završni rad na studiju i otprilike u to vrijeme upoznao svog budućeg suradnika Stephana. Zajedno su, po uzoru na druge YouTube kanale, odlučili iskoristiti svoje dizajnerske i vizualne vještine te su počeli kreirati edukativne videouratke, s primjesom šašavosti. Nazvali su svoj kanal “Kurzgesagt”, što u prijevodu znači “ukratko rečeno”, u kojem koncizno i jednostavnim načinom objašnjavaju i potiču na dijalog, a svaki problem vizualno “olakšavaju” simpatičnim animiranim ptičicama, slonovima i kreaturama, koji hrane vašu znatiželju i tjeraju vas na promišljanje. Teme, jednostavno, gotovo da nisu birali.

U intervjuima kažu da su odlučili “pojašnjavati svijet”. Nakon samo dvije godine, njihov studio sastojao se od 15 zaposlenika, imali su više od dva milijuna pretplatnika, a svaki njihov videouradak ima nekoliko milijuna pregleda. Također, nisu ih zaobišle ni brojne nagrade. Danas imaju više od osam milijuna pratitelja, isproducirali su 96 videa kojima su, na primjer, pokrili pitanje zašto je meso najbolja najgora stvar na svijetu, otvorili raspravu o konceptu egoističnog altruizma, kako postaviti bazu na Mjesecu, je li realnost uistinu realna, kako bakterije kontroliraju naše tijelo…

 

Ljudi ih najviše hvale upravo zato što, u svakom svom objavljenom sadržaju, pokrivaju sve moguće strane, čak i onda kad su teme poprilično škakljive (kada je riječ o cjepivu ili pobačaju). Stoga ne čudi da im je za svaki video, koji traje između tri do 10 minuta, potrebno više od 200 sati rada. Naglašavaju, doduše, da svoju publiku ne žele učiniti znalcima o određenome području, nego potaknuti interes za široki spektar tema koji će ih dugoročno pokrenuti na samostalno istraživanje, promišljanje i kritičko izražavanje.

 

Osim što objavljuju sadržaj, nerijetko pozivaju na raspravu na forumima, pozivajući na razuman i pristojan dijalog. Neovisno o svemu pohvalnom i navedenom, njihovu publiku iznimno je iznenadila nedavna obavijest da su odlučili izbrisati, ni manje ni više, nego upravo svoje dvije najgledanije teme koje zajedno imaju 36 milijuna pregleda. Jedna je tema pokrivala pozadinu izbjegličke krize, a druga koncept ovisnosti.

 

Zašto? Jednostavno, smatraju da je prva tema bila previše plošno pokrivena i reakcija na užasne vijesti koje su se tada objavljivale (poput nesretno poginulog malog djeteta na obali, kojeg se, vjerujemo, svi sjećate), a druga jer naprosto smatraju da se nisu dovoljno informirali. “Nesvjesno smo uvrijedili ljude, negirali njihove stavove i zanemarili saznanja koja nisu odgovarala našem diskursu. Želimo da naša zajednica prepoznaje da smo objektivni, da je sve što je objavljeno provjereno s brojnim stručnjacima u određenom području, ukratko – da nam možete vjerovati.” U svijetu u kojem se borimo za svaki lajk, pogled, klik, ova odluka je pravo osvježenje i vraća nadu u objektivno izvještavanje, ali i edukativni sadržaj za koji znamo da nije promijenjen od strane promatrača.

 

Prihvaćanje pogreške i odluka o ispravljanju iste, a ne samo isprika, također je nešto što bi moglo poslužiti kao fantastičan primjer problematičnim YouTube kanalima, kojima je često cilj ismijavanje i šokiranje gledatelja, a edukativni segment ne da je na niskim granama nego je zakopan nekoliko metara ispod zemlje. Je li njihov potez kap u moru? Svakako, ali jedna kap povlači drugu i ubrzo, malo-pomalo, imamo cijeli ocean.