Loši dani se događaju i najboljima. Koliko god se trudili držati preporučene jutarnje rutine, radili sve po pravilima društvenim i profesionalnih normi, odvajali vrijeme za prijatelje i rodbinu…  nekada svijet odluči otići u potpuno neočekivanom smjeru

Takve događaje u životu možete gledati na dva načina – ili ćete potonuti od tuge i bijesa ili ćete ih gledati kao još jednu životnu lekciju, priliku za razvoj i trenutak osobnog rasta.

Kako je rekao Tim Harford u svom bestselleru Messy: “Život jednostavno ne možete kontrolirati, on nema strukturu, organizaciju i pravocrtno kretanje”

Što onda napraviti kada nam život pripremi nekoliko najkiselijih limuna? Pa, mi si pripremimo limunadu i pogledamo TED talkove!
Okrenite se pozitivnim pričama ljudi koji su prevazišli životne prepreke i borbe i koji nas uče zahvalnosti i zbog kojih iznova osvijestimo da zapravo vodimo divne živote… Ne znate gdje početi? Ovo su neki TED talkovi koji nama preokrenu dan na bolje kada je to potrebno
“3 stvari koje sam naučio kada je moj zrakoplov počeo padati”
Vjerujemo da strah od pada aviona dijele gotovo svi. Ric Elias bio je na letu 1549 koji je prije deset godina sletio na rijeku Hudson (zahvaljujući fantastičnom kapetanu Chesleyu “Sully” Sullenbergeru koji je time spasio 155 ljudi). 
Ric u ovom govoru priča o tome kako se počeo pripremati za pad aviona i skorašnji udarac, ali da bi ubrzo nakon toga doživio trenutak prosvjetljenja i počeo promišljati o svom životu,  s mišlju da mu je smrt neizbježna.

U ovom inspirativnom govoru, Elias otkriva lekcije koje je otkrio taj dan. Jedna od njih bila je: sve se promjeni u trenutku. “Svi imamo te neke svoje bucket liste, stvari koje želimo napraviti tijekom života… Razmišljao sam o ljudima s kojima sam htio razriješiti neke stvari ali nisam, o preprekama koje se nisam usudio preskočiti, o iskustvima koja sam htio doživjeti ali nisam… Nakon tog iskustva, smislio sam izjavu: “Skupljam loša vina”. Jer, ako je vino spremno i imam osobu s kojom ga mogu popiti, otvorit ću ga. Ne želim više ništa u životu odgađati. I ta hitnost, ta svrha, zaista mi je promijenila život.”

 

“U potrazi za čovjekom koji mi je slomio vrat”

Možete voditi najsavršeniji život, ali to vas ne šiti od mogućnosti da se sve u trenutku može okrenuti za 180 stupnjeva i to van vaše kontrole.  Ovaj govor je podsjetnik da, iako ne možemo kontrolirati stvari koje nam se događaju u životu možemo promijeniti kako gledamo na njih.

Sa samo 19 godina, Joshua Prager postao je hemiplegičar nakon stravične autobusne nesreće. Ali to ga nije spriječilo da uživa u životu: sa štapom, protezom za nogu i ruksakom Prage je proputovao šest kontinenata. Svejedno, bio je ljut zbog onoga što mu se dogodilo, pogotovo nakon što je pročitao svjedočanstvo vozača koji je dao dan nakon nesreće.

Zato je krenuo na misiju pronalaska vozača, kako bi ga konfrontirao lice u lice. Ali, umjesto sukoba, imali su razgovor koji je promijenio njegovu perspektivu događaja, pa tako i život. 

“Kako nas najgori trenuci u životu čine osobama koji jesmo

Andrew Solomon kroz cijelo svoje djetinjstvo bio je meta zlostavljača. U osnovnoj školi su ga prozvali Percy i ismijavali zbog njegove seksualne orijentacije. Kaže da je te godine psihički preživio samo zato jer je izbjegavao zlostavljače i jer je postao otporniji na uvrede.

Umjesto toga da ga bol zbog zlostavljanja uništi i usmjeri na neki destruktivni put, Andrew je uspio pronaći smisao u svojim najvećim borbama. Kao i novi identitet. “Morate prihvatiti svoje traume te ih napraviti dijelom sebe i ključnim dijelom svog puta. Morate najgore događaje u svom životu pretvoriti u narativ trijumfa, osmisliti novog sebe kao odgovor na ono što vam je nanijelo bol.” rekao je Andrew natjeravši nas da svoje borbe i bole prepoznamo kao trenutke koji su nas pretvorili u snažnije i otpornije pojedince. Nevjerojatno dirljivo i motivirajuće.

 

“Living Beyond Limits”

Umjesto toga da potone u očaj nakon što je izgubila obje noge ispod koljena kada je imala 19 godina, Amy Purned svoju je invalidnost pretvorila u svoju snagu. Ona je profesionalna snowboarderica (čak je osvojila broncu na Paraolimpijadi 2014. godine), glumica, profesionalni motivacijski govornik, dizajnerica odjeće i autorica. Njezina priča dokaz je da možemo savladati čak i najgore prepreke.

Prva stvar koju je trebala napraviti jest pustiti staru Amy i obgrliti novu. “Bio je to trenutak kada sam se pitala pitanje koje mi promijenilo život: “Da je moj život knjiga a ja sam autorica, kako bi voljela da ova priča ide dalje?” I počela sam sanjariti. Počela sam sanjariti kao kad sam bila mala i zamišljala sam se kako graciozno hodam, pomažem drugim ljudima svojim iskustvom i na svom putovanju, i da ponovno snowboardam. I nisam samo vidjela sebe kako se spuštam niz planinu. Osjetila sam to. Osjetila sam vjetar na licu i otkucaje srca kao da se događa upravo sada… I tada je započelo novo poglavlje mog života.”

“Kako pronaći ljepotu u tome da ste otpadnik?”

Zašto se toliko bojimo neuspjeha? Naš inherentan strah da nećemo uspjeti i da nećemo uspjeti postići savršenstvo,  zapravo nam je ogroman uteg oko noge.

Naučite lekciju od Lidije Yuknavitch. Ova autorica podijelila je svoju životnu priču gubitka, pogrešaka, srama i spori proces prihvaćanje same sebe. Kaže da je činjenica da nije uspjela iz prve zapravo bio blagoslov. “Čak i u trenutku kada pogriješite, vi ste predivni. Imate sposobnost izmisliti novog sebe beskrajno puno puta. I to je najveća ljepota bivanja čovjekom”

Odrastala je u obitelji punoj nasilja iz koje je jedva izvukla živu glavu, iza nje su dva braka, dva puta nije uspjela zavšriti fakultet, išla je na odvikavanje od droge, te čak provela neko vrijeme u zatvoru. No, njezin san o tome da postane pisac prevladao je sve prepreke, pa je tako u ranim tridesetima osvojila jednu veliku literalnu nagradu za svoju kratku priču. Ali iako se na dodjeli družila s drugim nagrađivanim autorima i agentima, i čak su joj nudili predstavništvo, nije se osjećala vrijednom. Od tada je uspjela prevladati sram i prihvatiti se vrijednom svojih uspjeha. Pogledajte ovdje 

“Nikad, ikad nemojte odustati”

Diana Nyad bila je prva šezdesetčetverogodišnjakinja koja je preplivala od Kube do Floride. Samo kada to pročitate, vilica vam padne od nevjerice, zar ne? To je bio njezin životni cilj i nije htjela stati pred ničime dok to ne postigne – niju ju zaustavilo čak ni plivanje 160 km po potpunom mraku, ubod meduze, pa ni halucinacije. Iako je zbog toga došla do toga da sjedi s Oprah i da je pozvana u Ovalni ured, ništa se nije moglo usporediti s time kako se osjećala sama sa sobom. “Sve to je predivno, ne želim umanjiti, ponosna sam na sve, ali istina je da hodam ponosno prvenstveno zbog toga jer sam si dokazala da sam odvažna, neustrašiva osoba i da ću to biti svaki dan. Sve do kraja.”

The 3 A’s of Awesome

U svijetu u kojem prevladavaju negativni naslovi s fokusom na sve od prirodnih katastrofa do najgorih stvari koje čovjek može napraviti, može biti vrlo izazovno ostati pozitivan i gledati sve takve događaje kao kratkoročne životne nedaće nakon koje dolazi duga. Autor New York Times bestsellera, došao je do istog zaključka nakon što se susreo s velikom krizom 2008. Osim što ga je pogodila ekonomska kriza, žena mu je priznala da ga više ne voli, a bliski prijatelj si je oduzeo život. Nakon što mu je bilo teško vidjeti išta dobro na ovom svijetu, odlučio je pokrenuti blog 1000 Awesome Things

“Htio sam se podsjetiti na sitne užitke koje donosi život, koje svi volimo, ali premalo pričamo o njima.” rekao je Pasricha. Blog je postao senzacija, osigurao mu je Webby za najbolji blog na svijet, bestseller knjigu i novi pogled na život. Sada živi prema tri A: attitude, awareness, and authenticity. Za njega, imati dobar stav prema životu je najbitnije za ići dalje; biti svjestan malih i lijepih stvari u životu, može promijeniti percepciju cijelog svijeta; a biti autentičan, biti tko jesi i slijediti srce, omogućuje vam da bude potpuno ispunjeni. Pogledajte ovdje