Kabelski televizijski kanal koji je promijenio važnost animiranih serija, se gasi, nakon 30 godina postojanja

Nema baš puno šanse da ste bili klinac u 90-ima i da niste imali upaljen Cartoon Network. Johnny Bravo, Powerpuff Girls, Dexter’s Laboratory ili Cow and Chicken bili su aktivni dio našega djetinjstva.

Gledanje crtića nekoliko sati na TV-u nakon povratka iz škole nekada je bila uobičajena zabava za djecu u nedostatku svakidašnjih napravica poput mobitela i prijenosnih računala.

Stoga se mnogi milenijalci udružuju u šoku i naletu nostalgije diljem svijeta otkako su čuli vijest da će se voljeni Cartoon Network spojiti s Warner Bros Animationom i – nestati.

Warner Bros je navodno otpustio oko 82 zaposlenika koji su radili u različitim domenama, uključujući odjele za animaciju i scenarije, što s pravom dovodi u pitanje koliki će se identitet Cartoon Networka uopće zadržati.

Devedesete su bile važno desetljeće za industriju animacije. Prethodnih godina vladali su Disneyjevi crtići, Looney Tunes i, zapravo, ono što bi kupio jedini lokalni televizijski program koji ste imali. No to su bili crtani filmovi “stvoreni za djecu” koje odrasli ne bi niti mogli niti htjeli gledati. Sve su to prvo promijenili Simpsoni koji su se pojavili početkom 90-ih sa svojim satiričnim pogledom na svijet.

Zatim je Cartoon Network pokrenut 1. listopada 1992. s obećanjem da će emitirati crtane 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što je u to vrijeme bio nečuven pothvat. Cartoon Network se oslonio na legendarni tim animatora za stvaranje nove generacije crtića za djecu.

Ovi novi crtići nisu se bojali pozabaviti se temama za odrasle, izmijeniti način na koji su likovi izgledali u dječjim crtićima i bili su toliko cool da su djeca trčala iz škole kako bi sustigla novu epizodu.

O tim svim crtanima se priča i danas i sigurno ih nije pregazilo vrijeme. No čini se da ćemo ih sada gledati negdje drugdje.