Bio je lipanj prošle godine kada smo s Lori Brnčić razgovarali o otvaranju njezinog malog coffee shopa u Vlaškoj 10.
Niti godinu dana kasnije, ponovno razgovaramo s Lori, jer ova sjajna energična i poduzetna Kastavka, i dalje vodi jednu od najljepših vizionarski održivih priča u centru grada, a sve tada najavljeno funkcionira i više nego dobro, štoviše za društveni se program ovdje traži mjesto više.
Njezin Filteraj mjesto je s plant-based i zero waste filozofijom, sami proizvode biljno mlijeko, to go ambalaža je kompostabilna, odvajaju otpad, rade s krutim bio sredstvima za čišćenja, pregovaraju s dobavljačima o povratnoj ambalaži, a nabavljaju namirnice u rinfuznim većim pakiranjima i onim reciklabilnim. Jako puno ljudi nam dolazi isključivo zbog specifičnosti koncepta i ponude, i jako mi je drago vidjeti interes i želju za komunikacijom o zero wasteu, biljnoj ishrani i svemu na što smo mi jako fokusirani, govori mi Lori o tome koliko je zadovoljna odazivom publike te nastavlja Moglo bi se reći da imam svoju vjernu publiku, ali ne u Zagrebu. Kako sam Filteraj otvorila nakon četiri godine provedene u korporativnom svijetu, nismo krenuli s premisom da imamo već svoju publiku, već sada uživamo u kreiranju novog malog pozitivnog kruga, specifičnog za Filteraj. Kao i svaki poduzetnički pothvat, financijski je zahtjevno, ali po onome što vidim zasad, činjenica da smo usmjereni na održivi tip poslovanja ustvari radi upravo to – čini ga lakše održivim.
Filteraj surađuje s brojnim brendovima i projektima koji promoviraju istu filozofiju, a ono zbog čega su mi Lori i Filteraj stalno na radaru, i samo je pitanje kad ću ih ponovno posjetiti, jesu brojne, edukativne i jako zanimljive radionice koje se redovito održavaju u ovom prostoru. Sve ono što je najavljeno prilikom otvaranja prošle godine, Lori provodi u djelo, a osim dobre kave, ovdje se uživa u predavanjima i iznimno ugodnim druženjima nakon koji se ide s osmijehom kući.
Je, trudimo se. I narednih mjeseci planiramo nastaviti s druženjima i radionicama. Prvi sljedeći događaj nam je Sit&Chat na temu odnosa s hranom ovog petka (3.3.) u 16.30 sa psihologinjom prehrane Anđelom Jelić s kojom ćemo diskutirati kako psihologijom izgraditi bolji odnos s prehranom. Nakon toga nas u ožujku još čeka i radionica osnova vezenja s VSanjarkom, s ciljem razvijanja vještine vezenja kako bismo samostalno mogli uljepšati neke svoje postojeće komade odjeće i podariti im novi život. Također, 18. ožujka će se održati još jedna tekstilna radionica za Svjetski dan recikliranja, a 11. ožujka, nakon dosta vremena, pripremamo pop-up vintage buvljak u organizacije sjajne M.O.T.H Vintage. Uglavnom je jako radno i puno se družimo i pričamo, te nam je jako drago da imamo tu priliku ugostiti sve te divne aktivnosti i stalno učiti nešto novo.
Ovdje se osim na ukusnu kavu, svraća i na brzinski refill kućnih potrepština bez kojih ste možda ostali u trenutku. Refill stanica u Filteraju nudi nadopunu soja umaka,maslinovog ulja, tri vrste octa (vinski, alkoholni i jabučni), višenamjenskog gela za čišćenje, sredstva za pranje podova, sredstva za pranje rublja, i to sve u tekućoj varijanti. Boce posjetitelji mogu donijeti sami, a u Filteraju će vam ponuditi boce od 0,5 l i 1 l. Uskoro bi trebale biti dostupne i besplatne staklenke. S obzirom na neprestane aktivnosti, o kojima možete pratiti ovdje, pitam Lori i kakvi su planovi za dalje. Naši planovi su uvijek ambiciozni, ali pokušavamo naravno biti i realni. Želja nam je proširiti malo i ponudu refilla, ali naravno imamo određene limite prostora.. Imamo i upite od drugih ugostitelja da im prodajemo svoja biljna mlijeka, ali to onda treba postati i proizvod, što je projekt sam za sebe. Imamo nekoliko smjerova u kojima se možemo razvijati, ali polako, za početak ćemo se stabilizirati i polako raditi na budućnosti.
Mjesta poput zagrebačkog Filteraja doista zaslužuju podršku jer nastoje kreirati neku ljepšu pametniju svakodnevicu za sve nas, a Lori to čini uvjerljivo s jako puno energije i entuzijazma. Sve je krenulo s promjenom na veganstvo prije tri godine, a ta promjena je došla iz zdravstvenih razloga. Tada sam krenula spontano u različita istraživanja, i što sam više učila o raznim temama, to sam više uviđala u kojim sam dijelovima ja (a i ostali) bila još neefikasna. I tako, korak na korak, došli smo do Filteraja, jednog efikasnog, divnog pogleda u moj stil života, a ujedno i stil cijelog tima koji se ovdje okupio.
A kad ste već zateknete u Filteraju, svakako kušajte i veganske slastice s potpisom Juraja iz Žlice šećera jer nema tog lošeg dana koji neće popraviti instantno.
Foto: Filteraj