Kulturno informativni centar od 22. do 26. ožujka u Dokukinu KIC organizira 5. ARTERIJU – Tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama, program s presjekom aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima. 

U ovogodišnjem izdanju zagrebačka publika imat će priliku premijerno pogledati nagrađivane filmske posvete i to punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, umjetnici iz sjene i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blanché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martínu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, te gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch.

Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Selektorica programa je Dina Pokrajac, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC.

Mi smo odabrali tri koja ćemo svakako pogledati.

Neuhvatljiva, nekonvencionalna, u potrazi za apsolutom: slikarica i fotografkinja Dora Maar ostavila je iza sebe jedinstven, no i dalje nedovoljno valoriziran opus. U svojim fotomontažama i kolažima kombinirala je društvenu reportažu i nadrealističku začudnost, no nakon fatalnog susreta s Picassom napušta fotografiju i okreće se slikarstvu. U filmu DORA MAAR: IZMEĐU SVJETLA I SJENE saznajemo da je upravo ona Picassa naučila kombinaciji slike i grafike kojima se služio godinama kasnije, izbavila ga iz mučne kreativne krize i potaknula da usprkos svojoj prijašnjoj apolitičnosti naslika svoj magnum opus, sliku Guernica. Film će predstaviti povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju dr. sc. Sandra Križić Roban.

dora maar

Martín Perino, nekoć mladi argentinski pijanistički virtuoz i skladatelj, sada je pacijent u klinici El Borda, najvećoj i najpoznatijoj, no ujedno i najkontroverznijoj psihijatrijskoj bolnici u Latinskoj Americi. Čudo od djeteta i najveći talent svoje generacije pokušava pobijediti psihičku bolest i vratiti se u život izvan zidova umobolnice. SOLO je jedinstvena, a opet univerzalna priča o opsjednutosti savršenstvom i stvaranjem, koja govori o razvoju ljudskog bića koje snagu crpi iz ranjivosti. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju psiholog Hrvoje Handl, pijanistica Virna Kljaković te muzikologinja i novinarka Iva Lovrec Štefanović.

Jedan od velikih majstora fotografije, Helmut Newton, proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti. Njegov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte? U filmu HELMUT NEWTON: PERVERZIJA I LJEPOTA  kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, ovaj dokumentarac govori o njegovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena. Film će predstaviti modni kritičar Nenad Korkut.

 

Foto: Helmut Newton, Crocodile, Wuppertal, 1983 (c) Foto Helmut Newton, Helmut Newton Estate Courtesy Helmut Newton Foundation/naslovna