Punoljetno, 18. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 3. do 10. travnja i publici ponuditi da u kino dvoranama zakorači u brojne životne priče, situacije, odnose i dijelove svijeta koji su danas, više no ikad, manje dostupni i određeni brojnim restrikcijama

Nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove (stare) prostore, ZagrebDox u svoju punoljetnost ulazi u proljetnom terminu vraćajući se u prostor kina Kaptol Boutique Cinema.

“Uz uvjerenje da dostižemo naznake stabilnosti, kao i da posjetiteljima opet nudimo najbolje uvjete za gledanje ponajboljih aktualnih dokumentarnih priča iz svijeta, ZagrebDox programskom ponudom rezonira s događajima oko nas reflektirajući sve ono što se događa u svijetu danas”, kažu organizatori ovog odličnog filmskog festivala.

We, scena iz filma
We/Mi, scena iz filma

Uz osamdesetak ostvarenja, publika će kroz raznovrsne autorske koncepte, pristupe i poetike moći propitivati smisao podjela, granica, ratova, individualne odgovornosti, kriza kao posljedica funkcioniranja sustava, ali i važnost kontakta, odnosa, komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.

S obzirom na to da nam je potrebno malo opuštanja, napravili smo popis pet feel-good dokumentarnih filmova koji će nam upotpuniti dan, a koje ćete moći pogledati na 18. izdanju ZagrebDoxa.

Mi / We

RER B je gradski vlak koji prolazi kroz Pariz i njegovu okolicu od sjevera prema jugu. Višestruko nagrađivana francuska redateljica dokumentarnih filmova Alice Diop vodi nas kroz ove prigradske prostore i suočava nas s nekim od lica i priča od kojih su sastavljeni.

To je patchwork film labavo smješten u prostranu regiju koja okružuje željezničku liniju RER B (koja prelazi parišku regiju sjever-jug-sjever), a vrti se oko “malih života”. Putovanje od jednog lika do drugog, iz sadašnjosti u prošlost, od bazilike do stadiona Grand Stade, od stambenih projekata do samostojećih kuća, od otpada automobila do malijanskog imigranta koji spava u kombiju i robuje cijeli dan… Dirljiva imerzivna sekvenca koja gledateljima ostavlja da sami izvuku zaključke na temelju veza koje film stvara pred našim očima.

Ljetne noći/ Summer Nights

Autentične odgovore na pitanje kako svijet vidi jedan šestogodišnjak pruža očaravajući film lirskog ugođaja Summer Nights (međunarodna konkurencija), u kojem izraelski redatelj Ohad Milstein vješto dočarava um svog sinčića ispunjen brojnim znatiželjnim pitanjima i maštovitim, svježim razmišljanjima. Intiman i nježan dokumentarac, koji je trijumfirao na Docavivu osvojivši nagradu za najbolji izraelski film, ujedno je suptilna posveta očinstvu i sponama između roditelja i djeteta.

Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima / Mission: Joy — Finding Happiness in Troubled Times

Inspirativno i optimističnim porukama ispunjeno ostvarenje koje je oskarovac Louie Psihoyos korežirao s Peggy Callahan, pruža uvid u prijateljstvo dvojice karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu – tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i aktivista Desmonda Tutua. U živahnom razgovoru, razmjenjujući razmišljanja, stavove i mudre životne lekcije, dvojica nobelovaca raspravljaju o ideji sreće, uz međusobno poštovanje i zdravu dozu zadirkivanja.

Dive/Divas

U filmu Dive mladi mađarski redatelj Máté Kőrösi “ljušti slojeve šminke” s triju dvadesetogodišnjakinja koje satima mogu pričati o odjeći ili profilnim slikama, dok tijekom nastanka filma svi oni jednako koračaju prema odrasloj dobi, sa svim njenim zadatostima.

Tragači /Searchers

Film Tragači oslanja se na preko sedamdeset pet susreta s Njujorčanima različitih rasa,
spolova, dobi, društvenih klasa i seksualnih preferencija, dok se kreću kroz svoje omiljene aplikacije za upoznavanje, tražeći svoju posebnu osobu. Film se odvija online; likovi, uključujući i samog redateja Pacha Veleza, prolaze kroz aplikacije, koristeći svoje instinkte i iskustvo za dekodiranje profila za spojeve dok pripovijedaju o svom procesu donošenja odluka.

Naizmjenično duhoviti i dirljivi, ovi portreti prikazuju različita seksualna i romantična iskustva dostupna na internetu, kao i raznoliku zajednicu ljudi koja ih traži. Isprepleten između ovih vinjeta likova, film prikazuje trenutke javne naklonosti, smještene u pozadini užurbanog New Yorka koji preživljava svoje ljeto COVID-19.

Ostale filmove i detalje filmskog festivala ZagrebDox potražite ovdje.

Foto: PR