Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koje će se održati od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, uključit će pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Gledat ćemo ih uživo, u kino dvoranama, na zadovoljstvo svih koji vole dobre dokumentarce.

Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa, a mi smo odbrali 5 koje ćemo svakako pogledati.

Bolnica ispod zemlje / The Cave

Film Ferasa Fayyada osvojio je dosad petnaestak prestižnih svjetskih nagrada, uključujući nominaciju za Oscara, nagrade Critics’ Choice i Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najvredniji dokumentarac godine kao i nedavno osvojena dva Emmyja za kreativnu umjetnost. Film donosi priču o sirijskom ratu iz perspektive liječnice Amari Ballour, koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji.

Šaptom  / In a Whisper

Pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), redateljskog tandema Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva.

Odvjetnica  / Advocate

Kontroverzna izraelska odvjetnica Lea Tsemel, poznata po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je impresivnog filma za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche primio desetak nagrada s renomiranih festivala te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Švedsko ljeto / Ridge

Ovaj dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju prozvao suvremenom švedskom verzijom Tarkovskog, minuciozno i vješto korištenim filmskim jezikom prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandinaviji.

Umjetnica i lopov / The Painter and the Thief

Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan film Benjamina Reea nježna je i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista.

 

Foto: PR