Dokumentarni online vikend program je koji će od 8. do 10. travnja omogućiti besplatno gledanje petnaest domaćih dokumentaraca svih vrsta realiziranih u proteklih 15 godina!

Riječ je o uspješnim naslovima koji progovaraju o različitih autorskim preokupacijama, a bit će dostupni na web stranicama HAVC-a. Dokumentarni online vikend dio je programa H 15 – 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar tijekom 2023. obilježava petnaest godina djelovanja.

H 15 – 15 godina u našem filmu

Srbenka (2018) višestruko je nagrađivani dokumentarac Nebojše Slijepčevića koji prati postavljanje predstave o Aleksandri Zec u režiji Olivera Frljića. Probe kazališnog ansambla pred kamerom pretvaraju se u kolektivnu psihoterapiju. Srbenka je na Filmskom festivalu u Cannesu ovjenčana nagradom Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine, Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, dok ju je Europska filmska akademija uvrstila među petnaest najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini.

Iza lica zrcala (2016) poetični je dokumentarac Katarine-Zrinke Matijević, autoričina osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom. Lika predstavlja samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka kako bi pokušala prihvatiti vlastitu bolest i gubitak nekoliko trudnoća. Film je nagrađen Oktavijanom za dokumentarni film te snimateljskom Nagradom “Nikola Tanhofer” (snimatelj Vjeran Hrpka).

Snimatelj i redatelj Boris Poljak u dokumentarcu Oni samo dolaze i odlaze (2017) odaje vizualnu posvetu splitskim Bačvicama. Naslov filma odnosi se na protagoniste koji s različitim ciljevima posjećuju plažu. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući Oktavijana za najbolji dokumentarni film te posebno priznanje na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest.

U mediteransko okruženje smješten je i srednjometražni dokumentarac autorice Vlatke Vorkapić Pusti Dobre, pusti (2018), koji govori o kapetanu i njegovoj posadi u junačkoj misiji dopreme pitke vode na otoke. Naime, na brojnim hrvatskim otocima opskrba vodom ovisi o posebnim brodovima – vodonoscima. Ova mediteranska komedija osvojila je nagrade publike na Festivalu mediteranskog filma Split kao i na Liburnia Film Festivalu.

Dokumentarac Blokada (2012) zabilježio je najbrojniji, najduži i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima, blokadu Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2009. Autor Igor Bezinović prati živote aktera, međusobne konflikte i beskompromisnu zajedničku borbu. Blokada je ovjenčana brojnim nagradama, između ostalog Oktavijanom za najbolji dokumentarni film, Nagradom publike na Festivalu mediteranskog filma Split te posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Filmom Generacija ‘68 (2016) redatelj i producent Nenad Puhovski ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet te ujedno propituje stvarne dosege tih promjena na društvenom i osobnom planu. Za glazbu u filmu Rundek Cargo Trio nagrađen je 2016. pulskom Zlatnom arenom.

Umjetnica Jagoda Kaloper u dokumentarcu Iza ogledala (2011) okrenula je kameru sebi i snimila filmski autoportret kreiran od filmskih inserata i dokumentarnih filmskih sekvenci. Film je kolaž–dijalog–konfrontacija autoričina života i ljudi iz njene okoline te dvadesetak filmskih lica koje je igrala. Osvojio je T-HT nagradu Muzeja suvremene umjetnosti.

Novinar i redatelj Robert Zuber u autobiografskom filmu Slučajni sin (2008, suredatelj Tomislav Mršić) nakon smrti majke udomiteljice kreće u potragu za svojom biološkom majkom.

Redatelj Andrej Korovljev autor je biografskog dokumentarca o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene – film Tusta (2019) približava gledateljima život Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock benda KUD Idijoti iz Pule. Film je osvojio nagradu publike na Liburnia Film Festivalu.

Dokumentarno-eksperimentalni film Rakijaški dnevnik (2015) autora Damira Čučića prati ilegalnu proizvodnju rakije koju je vodio Eric Maria Strom (odnosno Mario Haber), tehničar zvuka i predani proizvođač rakije. Više od desetljeća snimao je razgovore i zvukove u vlastitoj kući i oko fermentora alkohola.

Redatelj Arsen Oremović u dokumentarcu U braku sa švicarcem (2013) pozabavio se problemom kredita s valutnom klauzulom u “švicarcima”, koji su zbog rasta tečaja počeli masovno upropaštavati hrvatske građane. Među brojnim priznanjima za film ističu se Nagrada za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu i nagrada za najbolji dokumentarac Vukovar Film Festivala.

Nekoliko dokumentaraca iz različitih perspektiva progovara o ratnoj tematici. Kratkometražni dokumentarac Tri Gorana Devića (2008) bilježi ispovijedi trojice muškaraca sa suprotnih strana koji su aktivno sudjelovali u konfliktima na području bivše Jugoslavije.

Snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas u dugometražnom dokumentarcu Ratni reporter (2011), koristeći se snimkama koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, iz prvog lica priča osobnu priču. Film je osvojio niz nagrada uključujući Oktavijana za najbolji dokumentarni film, Grand Prix Liburnia Film Festivala te godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost 2011.

U kratkom dokumentarcu Presuda (2011) autor Đuro Gavran bilježi izravan prijenos prvostupanjske presude hrvatskim generalima na glavnom zagrebačkom trgu, šesnaest godina nakon rata. Na Festivalu mediteranskog filma u Splitu proglašen je najboljim kratkometražnim filmom, dok je na ZagrebDoxu osvojio posebno priznanje.

Pouke o čovječnosti (2019) dokumentarac je Branka Ištvančića nastao prema istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića, a govori o pakračkim braniteljima koji su, zajedno s dijelom osoblja, spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti s odjela psihijatrije.

Online filmski vikendi u sklopu programa H15 održavat će se nastavno na završetak najznačajnijih domaćih filmskih festivala – ZagrebDoxa, Animafesta Zagreb, Festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS, Pulskog filmskog festivala te Zagreb Film Festivala. Online vikend sadržavat će poseban program, ovisno o rodu i vrsti koji pojedini festival promovira. Cilj online filmskih vikenda jest učiniti filmove različitih rodova dostupnima publici diljem Hrvatske, posebno onim gledateljima koji nemaju kino u svojoj sredini. Programi uključuju uspješne filmove koji su postizali zapažene rezultate i podršku – kako domaće publike tako i filmske struke.

Fotografije: HAVC, stillovi iz filmova