Meta ponovno obara rekorde. No, ovog puta ne brojem korisnika, lajkova ili objava, već zahvaljujući novčanoj kazni koju je dobila.

Prema Irskoj komisiji za zaštitu podataka (DPC) Meta je prekršila uredbu o zaštiti podatka (GDPR) i zbog toga joj je izrekla rekordnu novčanu kaznu. Matična tvrtka Facebooka zbog nepažnje će morati platiti čak 1.3 milijarde eura.

Kazna irskog Povjerenstva za zaštitu podataka nakon trogodišnje istrage najveća je otkako je prije pet godina stupio na snagu strogi režim privatnosti podataka u Europi, nadmašujući kaznu Amazonu od 807 milijuna dolara 2021. godine, također zbog kršenja zaštite podataka.

Meta je prekršila GDPR kada je prenijela hrpu osobnih podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Američke Države, bez da ih je, prema riječima DPC-a, dovoljno zaštitila.

No, čini se da novčana kazna nije bila dovoljna. Meta u roku od pet mjeseci mora zaustaviti ovaj prijenos podataka.

Ali ni Facebook ne planira tek tako prepustiti ovu bitku. U priopćenju su objavili da će se žaliti na presudu i prema njima, “neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu”.

“Ova je odluka pogrešna, neopravdana i postavlja opasan presedan za bezbrojne druge tvrtke koje prenose podatke između Europe i SAD-a”, izjavili su Nick Clegg, predsjednik Mete za globalna pitanja i glavna pravna službenica Jennifer Newstead.