Facebook i Instagram uskoro gase svoje usluge u Europi? Iako iz stožera Facebooka tvrde da je gotovo nemoguće, zasad, od polovice svibnja, vrlo vjerojatno neće imati nikakve legalne opcije za ostati. 

Cijela situacija zakotrljala se nakon što je Irska komisija za zaštitu podataka prije sad već dvije godine donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao zadržati na serverima unutar Europske unije.

Ova presuda bila je značajna jer je potvrdila kako američke obavještajne agencije nisu imale dovoljno zaštitnih mjera,a ako irski povjerenik za zaštitu podataka provede zabranu dijeljenja podataka sa SAD-om, postavlja se pitanje kako će, u tim okolnostima Facebook i Instagram pružati usluge u EU, koji ondje koristi 400 milijuna korisnika.

U sudskom spisu u Dublinu, Facebookov glavni savjetnik već tad je napisao  da bi provođenje zabrane tvrtku ostavilo nesposobnom za rad. Iako su mediji to odmah proglasili svojevrsnom prijetnjom, glasnogovornik je porekao navode, tvrdeći u izjavi da je to običan odraz stvarnosti. “Facebook ne prijeti povlačenjem iz Europe. Pravni dokumenti podneseni irskom Visokom sudu utvrđuju jednostavnu stvarnost da se Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama. Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU, baš kao što mi tražimo oporavak od Covid-19. ” 

Iako djeluje kao da se sve dogodilo najednom, pravna bitka traje gotovo cijelo desetljeće, točnije od 2011. godine kada je austrijski odvjetnik Max Schrems počeo podnositi pritužbe o privatnosti irskom povjereniku za zaštitu podataka.

Te su žalbe dobile krila dvije godine kasnije, kada je Guardian otkrio NSA-in program Prism, golemu nadzornu operaciju koja uključuje izravan pristup sustavima Googlea, Facebooka, Applea i drugih američkih internetskih tvrtki. Schrems je podnio daljnju žalbu zbog privatnosti, koja je na kraju proslijeđena Europskom sudu pravde.

Nick Clegg, šef za globalne poslove i komunikacije u Facebooku, izjavio je kako podržavaju globalna pravila koja mogu osigurati dosljedan tretman podataka širom svijeta, ali da u ovome trenutku “međunarodni prijenos podataka podupire globalno gospodarstvo i podržava mnoge usluge koje su ključne za naš svakodnevni život’’, i upozorio kako bi primjena ova presude uništila upravo svakodnevni rad manjih tvrtki, a ne samo ovog giganta. ‘’U najgorem slučaju, mali tehnološki start-up u Njemačkoj više neće moći koristiti američkog dobavljača Clouda”, napisao je. “Španjolska tvrtka za razvoj proizvoda više ne može voditi operaciju u više vremenskih zona. Francuski prodavač možda otkrije da više ne može održavati call-centar u Maroku. ” Iako je sve što Glegg tvrdi točno, odluka je ipak zakucala samo na njihova vrata, a ne i ‘’malom tehnološkom start-upu u Njemačkoj’’.

I što sad?

Danas, Meta se nalazi na prekretnici. Tehnološki div u iščekivanju je odluke Europske komisije o prijenosu osobnih podataka korisnika društvenih mreža iz Europe u SAD, a koja bi trebala biti objavljena sredinom svibnja. Helen Dixon, koja stoji na čelu irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) izjavila je za POLITICO da će “konačna presuda o legalnom prijenosu osobnih podataka iz Europe u SAD biti donesena prije nego Europska unija i SAD uspiju pokrenuti novi sporazum”. To znači da bi se Meta mogla naći u vremenskom procjepu u kojem neće imati niti jedan legalni alat koji bi im omogućavao prijenos osobnih podataka iz Europe u SAD, a tvrtka je još ranije izjavila da bi takav rasplet događaja mogao dovesti do toga da “ugase svoje servise poput Facebooka i Instagrama u Europi”.

U međuvremenu, Europska komisija prije srpnja namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o razmjeni podataka sa SAD-om nakon što je Sud Europske unije poništio dva prethodna sporazuma. Iz Mete su poručili da je u ovom slučaju riječ “o povijesnom sukobu europskog i američkog zakonodavstva koji se sad rješava putem dogovora o osobnim podacima” te dodali da “pozdravljaju napredak koji su kreatori politika napravili kako bi osigurali protok informacija te da strpljivo čekaju konačnu odluku regulatora”.