Donosimo  vam mali briefing važnih događanja ovaj tjedan iz područja politike i društva

Znanstvenica koja stoji iza Pfizera kaže da je sljedeći cilj njezina tima cjepivo protiv raka

‘Imamo nekoliko različitih cjepiva protiv raka koja se temelje na mRNA’, izjavila je Ozlem Tureci, suosnivačica njemačke tvrtke BioNTech za razvoj cjepiva, i napomenula da njezin istraživački tim svoj fokus, nakon uspješno kreiranog Pfizera, vraća natrag prema ovoj globalnoj pošasti. Znanstvenica, koja je za postignuća svog istraživačkog tima već dobila najugledniju njemačku nagradu Orden za zasluge, svoj rad na cjepivu započela je prošle godine nakon što su saznali da nepoznati virus hara Kinom, i to na temelju dugogodišnjeg istraživanja imunološke reakcije na tumore. Cijelu zamisao dogovorili su tijekom doručka, i odlučili primijeniti tehnologiju koju istražuju već dva desetljeća za novu pandemijsku prijetnju. Na pitanje kada bi takva terapija mogla biti dostupna, Tureci je izjavila da je to “vrlo teško predvidjeti kad je riječ o inovativnom razvoju. Ali očekujemo da ćemo u roku od samo nekoliko godina imati cjepivo protiv raka koje će se moći ponuditi javnosti.”

Administracija SAD-a sankcionira kineske dužnosnike zbog slučaja Ujgur 

Bidenova administracija najavila je sankcije vojnim čelnicima u Mijanmaru zbog “kampanje nasilja i zastrašivanja mirnih prosvjednika”. Riječ je o dvojici kineskih dužnosnika koji sustavno krše ljudska prava nad manjinskim ujgurskim stanovništvom u toj zemlji. Ministarstvo financija priopćilo je kako je riječ o osobama “povezanim s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava nad etničkim manjinama u Xinjiangu. Isto navodno uključuje zadržavanje i ozbiljno fizičko zlostavljanje, između ostalih ozbiljnih kršenja ljudskih prava usmjerenih na Ujgure, tursko muslimansko stanovništvo starosjedilačko stanovništvo Xinjianga i druge etničke skupine manjine u regiji “. Ovime je administracija pokazala predanost odgovornosti kad je o kršenju ljudskih prava kineske vlade riječ, a o cijelom slučaju možete više pročitati u opsežnom članku.

Irska klimatske mjere pretvara u pravno obvezujuće

Irska se ne zafrkava – ovoga su tjedna osnažili svoju ambiciju i predložene mjere za suzbijanje klimatske krize pretvorile u pravno obvezujući akt. Tako su svoj cilj da Irska ima neto nula emisija ugljika do 2050. godine i smanjenje emisija od 51 posto do kraja desetljeća još jače osnažili, a ujedno osigurali ostvarenje ciljeva na nacionalnoj razini.

Jedan od prijedloga zakona je da se obvežu prijeći na biološki raznoliko, ekološki održivo i klimatski neutralno gospodarstvo, a akcijski plan uključuje i odgovornost lokalnih politika koje će se morati pridržavati odluka koje u skladu s nacionalnim strategijama.

S obzirom na to da su razni slični planovi od strane brojnih udruga i inicijativa bili kritizirani kao “savjeti” i da ih se mnoge države ne bi u potpunosti pridržavale, Irska je napravila korak o kojem drugi samo pričaju. Bravo za Irsku!

I Australke kažu – dosta!

Prošlog mjeseca 26-godišnja vladina službenica Brittany Higgins izašla je u javnost s optužbom da ju je neimenovani muški kolega silovao u uredu ministarstva 2019. Policija je počela istraživati slučaj, no do danas niti je itko uhićen niti je podignuta optužnica. Nekoliko dana nakon njezinih navoda pojavili su se detalji optužujući australskog državnog odvjetnika Christiana Portera za silovanje još 1988. Porter je oštro negirao optužbe te ubrzo uzeo bolovanje. U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje da zaposlenice oporbene Laburističke stranke svjedoče o iskustvima “toksične kulture” u Domu parlamenta. Ubrzo su se deseci tisuća žena okupili u 40 povezanih skupova nazvanih “March 4 Justice”, a svaki je sadržavao transparente ”Dosta je bilo!” i ”Zašto bi lagala?” – od čega je posljednji bio ovoga tjedna – i čini se da neće prestati sve dok se ne dogode promjene. “Ovo je problem naše vlade, ovo je problem Australije, i ovo je globalni problem”, rekla je jedna od sudionica prosvjeda.

Od sada Teslu možete kupiti bitcoinima

Još jedan ogroman korak za kriptovalute dogodio se ovaj tjedan kad je Elon Musk izjavio da će ovaj popularni električni automobil biti moguće kupiti bitcoinima. Šef Tesle izjavio je na Twitteru još prošlog mjeseca da je kupio bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara i da će ga uskoro prihvatiti kao oblik plaćanja, što je bitcoin popelo na rekordno visokih 62.000 dolara. Tvrtka će, kako bi to bilo moguće, koristiti “interni softver i softver otvorenog koda”, a ne prebacivati kriptovalutu u ‘’fiat’’, kako zovemo fizički novac – što otvara brojne opcije za budućnost kriptovaluta u velikim gospodarstvima kojima je najveći problem to što kriptu treba duže vrijeme za obradu, a i to što mijenjanje valute u, primjerice, eure, naravno – košta.

Foto: Thinkstock