Unatoč tome što je brunch vikendom postao poput kakve religije, moramo priznati da ima nešto posebno dobro i opuštajuće u ugodnom jutru kod kuće, a da ne biste ostali uskraćeni za slasne delicije – u nastavku donosimo recept za popularan doručak ili brunch!

Naime, “Eggs Benedict” je klasično jutarnje jelo koje obožavamo i koje nas iznova oduševi odličnim okusom, a dobre vijesti su što uopće nije komplicirano za pripremu. Stoga, želite li u svojoj blagovaonici ili na terasi uživati u kućnom brunchu, recept isprobajte već danas!

Sastojci (za 4 porcije):

Za holandez umak:

  • 3 žumanjka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/2 šalice (115 g) otopljenog maslaca
  • prstohvat soli
  • prstohvat kajenskog papra (po želji)

Za poširana jaja:

  • 4 velika jaja
  • 1 žlica bijelog octa

Ostalo:

  • 2 engleska muffina, prerezana napola i prepečena
  • 4 kriške slanine ili šunke
  • salata po želji
  • svježi vlasac ili peršin za ukras

Priprema holandez umaka:

  1. U staklenu ili metalnu posudu stavite žumanjke i limunov sok. Mutite ih pjenjačom dok smjesa ne postane gusta.
  2. Posudu stavite iznad lonca s lagano kipućom vodom (pazite da voda ne dodiruje dno posude) i nastavite mutiti.
  3. Postupno dodajte otopljeni maslac neprestano miješajući kako bi umak postao gust i kremast. Dodajte sol i malo kajenskog papra.

Poširanje jaja:

  1. U loncu zagrijte vodu dok ne počne lagano ključati, a zatim dodajte bijeli ocat.
  2. Razbijte jedno jaje u malu zdjelicu, pomoću žlice napravite vrtlog u vodi i pažljivo spustite jaje u središte vrtloga. Kuhajte 3-4 minute dok bjelanjak ne postane čvrst, a žumanjak ostane tekući.
  3. Pažljivo izvadite jaje i stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom pa postupak ponovite s preostalim jajima.

Posluživanje:

  1. Na svaku polovicu prepečenog engleskog muffina stavite krišku slanine ili šunke, a na vrh dodajte poširano jaje te prelijte holandez umakom i dekorirajte vlascem ili peršinom. Kao dodatni prilog poslužite salatu po želji.

Foto: Unsplash, Pexels