Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Danski umjetnik koji je izložio dva prazna platna, ipak mora vratiti novac

Danski umjetnik Jens Haaning i danski Muzej moderne umjetnosti Kunsten u Aalborgu su 2021. godine ostvarili neobičnu suradnju, a nakon što su završili na sudu, presuda je donesena u korist Muzeja.

Naime, sud u Danskoj naložio je umjetniku koji je u džep stavio velike svote novca, koji mu je omogućio muzej kojem je Haaning predao prazne okvire kao svoje umjetničko djelo, da vrati sredstva.

Muzej je osigurao oko 532.000 kruna (61.500 funti) iz svojih rezervi za rekreaciju umjetničkih djela, kao i honorar umjetniku od oko 40.000 kruna. Ali kad je osoblje raspakiralo novoisporučene radove, pronašli su dva prazna okvira s naslovom Uzmi novac i bježi. 

Muzej je izložio nova umjetnička djela, ali kada je Haaning odbio vratiti novac, poduzeo je pravni postupak. U ponedjeljak je sud u Kopenhagenu naložio umjetniku da vrati novac koji mu je posuđen, ali je rekao da mu ipak treba isplatiti honorar.

Ženama u Iranu prijeti kazna zatvora od 10 godina zbog “neprikladnog” odijevanja

Iranski parlament izglasao je kontroverzni prijedlog zakona kojim bi se povećale zatvorske i novčane kazne za žene i djevojke koje prekrše stroga pravila odijevanja.

Onima koji su “neprikladno” odjeveni prijeti i do 10 godina zatvora prema zakonu, za što je dogovoreno trogodišnje “suđenje”. Ovu odluku još samo treba odobriti Vijeće skrbnika da bi postala zakonom.

Ovaj potez dolazi godinu dana nakon što su izbili prosvjedi zbog smrti u pritvoru Mahse Amini, koju je policija za moral držala zbog navodno neprikladnog hidžaba.

Prekomjerna konzumacija prerađene hrane povećava rizik za razvoj depresije 

Konzumacija većih količina industrijski prerađene hrane i pića, osobito ako su te namirnice umjetno zaslađene, može biti povezana s razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Hina. 

Naime, najnovija studija pokazuje da postoji povezanost između konzumacije ultraprerađene hrane i depresije, s čak 50 posto većim rizikom za one koji konzumiraju 9 ili više porcija dnevno u usporedbi s onima koji konzumiraju 4 porcije ili manje. 

Indistrijski prerađena hrana uključuje gotove juhe, umake, smrznutu pizzu, gotova jela i hranu poput hrenovki, kobasica, pomfrit, gazirana pića, kupovne kekse i kolače, bombone, krafne, sladoled, kao i mnogo druge hrane i pića koji sadrže umjetna sladila.

Kad su znanstvenici promatrali određenu industrijski prerađenu hranu, također poznatu kao UPF, samo su hrana i pića napravljeni s umjetnim zaslađivačima bili povezani s povećanim rizikom od depresije među ispitanicima”, rekao je Gunter Kuhnle, profesor znanosti o hrani i prehrani na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji. 

TikTok zvijezda osuđena na zatvor nakon što je pred kamerom jela svinjetinu

Videozapisi Line Lutfiawati u kojima jede ukusna jela — koja uključuju ribu, rakove, školjke, kozice i rebara, donijeli su indonezijskoj influencerici milijune obožavatelja na TikToku.

No, kada je Lina snimila video u kojemu jede svinjske kore, uzburkala je strasti i isprovocirala indonezijsko muslimansko svećeničko tijelo. 

U utorak je zbog toga osuđena na dvije godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 16 tisuća dolara zbog bogohuljenja.

Ova presuda opravdana je činjenicom da je Indonezija jedna od zemalja s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu, a bilo kakvo jedenje i dodirivanje svinjetine u ovoj zemlji smatra se zabranjenim. 

Pletena “crna ovca” princeze Diane sada je i službeno najvrjedniji džemper ikada 

U četvrtak u New Yorku je postignut rekord za najveću cijenu plaćenu na aukciji za odjevni predmet. 

Još je veća vijest ta da je prodani džemper nosila princeza Diana, a radi se o poznatom “black sheep” džemperu koji je prva nosila pokojna Diana kada je prisustvovala polo utakmici 1981., dok je bila zaručena za sadašnjeg kralja Charlesa III. 

Iako je prvotna procjena bila da će se džemper prodati na aukciji za iznos između 50 i 80 tisuća dolara, no nakon ukupno 44 ponude, cijena je dosegla 14 puta veću cijenu od očekivane te je tako džemper prodan za 1.143.000 dolara. 

Indija jamči ženama mjesto u parlamentu

Indija je usvojila zakon kojim se jamči da će trećina mjesta u njihovom donjem domu parlamenta i državnim skupštinama biti zagarantirana ženama.

“Nari Shakti Vandan Adhiniyam” koji se u slobodnom prijevodu s hindijskog odnosi na “Zakon o pozdravu žena” u radu je više od četvrt stoljeća, a vlada ga je opisala kao povijesnu odluku.

Dok se Indija hvali moćnom poviješću žena u politici, zastupljenost žena u indijskom parlamentu i njezinim državnim zakonodavcima često je opisana kao “žalosna”, a nada se da će ovaj zakon uspjeti da se to popravi.

No, on će biti proveden tek nakon što Indija završi svoj sljedeći popis stanovništva i ponovno iscrta granice svojih izbornih jedinica, a to je proces koji bi mogao potrajati nekoliko godina.

U britanskom safari parku rođene rijetke crvene pande blizanci 

Longleat, safari park u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je da su u njihovom parku rođeni mladunčadi blizanaca crvene pande u sklopu globalnog programa uzgoja za povećanje populacije ove ugrožene vrste.

Dva muška blizanca crvene pande rođena su u lipnju, ali je zoološki vrt nedavno podijelio detalje o njima. Mladunci većinu dana provode drijemajući u gnijezdima.

Čuvari su izjavili da se blizanci dobro razvijaju i da ih se pomno prati. Dodali su da će prilagoditi majčinu prehranu i okolinu kako bi osigurali da ima sve što joj je potrebno za brigu o svojim bebama. 

Osim toga, mladunci će se redovito vagati kako bi se osiguralo da se njihov rast i razvoj nastavljaju bez problema.

Startup Elona Muska počinje s kliničkim ispitivanjem na ljudima 

Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, prenosi Hina. 

Nakon što je dobio odobrenje neovisnog odbora, Neuralink će početi nuditi moždane implantate paraliziranim pacijentima kao dio studije PRIME, koja se provodi kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata. 

Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli”, napisala je tvrtka.

Musk već pet godina radi na Neuralinkovom cilju korištenja implantata za povezivanje ljudskog mozga s računalom, no tvrtka je do sada provodila testove samo na životinjama.