Princeza Diana je bila planetarno popularna – ne samo zbog svoje simpatičnosti, već i zbog stila koji je bio besprijekoran. 

O svevremenosti njenog stila govori i činjenica da je Lady Di i dan danas mnogima inspiracija za svakodnevne outfite. A sve ljubitelje stila vječne princeze sigurno će razveseliti vijest da će uskoro moći kupiti originalni džemper koji je Diana nosila.

Radi se o crvenom džemperu s motivom ovce koji je Diana nosila 1981. godine na polo utakmici tadašnjeg princa Charlesa. Nije ni znala da će taj džemper uskoro će postati jedan od njezinih najzloglasnijih komada.

Princeza Diana imala je, naime, majstorski način korištenja odjeće za diskretne javne izjave. Kao što nagađa, mlada princeza često se osjećala “bez glasa” unutar granica kraljevskog kućanstva, a odjeća je postala neka vrsta kodiranog jezika kojim je komunicirala s javnosti. Tako je i ova crna ovca na džemperu svojevrsni pokazatelj kako se Lady Di osjećala u kraljevskoj obitelji.

Sada će, zahvaljujući njujorškoj aukcijskoj kući Sotheby’s upravo ovaj pulover uskoro biti u prodaji po prvi put u povijesti. Dizajnirali su ga Sally Muir i Joanna Osborne iz brenda pletenine Warm & Wonderful, a džemper sadrži redove bijelih ovaca i jednu crnu prema sredini odjevnog predmeta. 

Postoji čak i priča da je princeza toliko obožavala ovaj pulover da je, kada je na njemu pronašla poderotinu, njezina privatna tajnica tražila da joj brend napravi još jedan. Iako je Warm & Wonderful prestao proizvoditi ovaj stil 1994., postao je svojevrsni potpis za princezu.

Pulover istog dizajna nalazi se u stalnoj kolekciji londonskog Victoria & Albert Museuma, a repliku tog komada nosila je i glumica Emma Corin tijekom četvrte sezone Netflixove serije The Crown.

Dianin originalni džemper bit će glavni komad prve Sotheby’s rasprodaje koja se održava ovog rujna. Online nadmetanje započet će 31. kolovoza i trajat će do 13. rujna. Sotheby’s trenutno drži rekord i za najskuplju haljinu princeze Diane ikad prodanu, sa 604.800 dolara.

Vrijednost zloglasnog džempera bi, prema procjenama, mogla doseći 80 tisuća dolara.

Foto: Sotheby’s