Ivana i Ana koje stoje iza omiljenog coffee shopa Karibu Kaaawa na Trešnjevci u kolumni za ožujak odlučile su nam ispričati još jednu lijepu priču o kavi.

Prošlog puta su nam otkrile kako pripremiti dobar espresso martini koktel kada ostanete vikendom kod kuće, a ovaj tjedan ćemo saznati kako je jedna posebna kava arabica iz Etiopije, čijom proizvodnjom upravljaju isključivo žene, pronašla put do njihovog web shopa.

Ravno iz Etiopije preko Rumunjske i rumunjske pržionice Sloane Coffee donosimo vam u Zagreb i coffee shop Karibu Kaaawa vrhunsku kavu arabicu i jednu sasvim netipičnu priču o poduzetništvu iz Etiopije. Kao i na većini afričkog kontinenta, žene su u Etiopiji velikim dijelom izuzete iz upravljačkog dijela poslovanja. No, mi smo pronašli jednu sasvim drugačiju priču o firmi koja se bavi preradom kave arabice u regiji Sidamo, a koja je prikaz jednog uspješnog poslovanja kojeg vode žene. Specifična je i po razvijenom sustavu kontrole kvalitete kave pri otkupu, a koji farmere motivira na kontinuirani razvoj poslovanja i poboljšanje kvalitete proizvoda.

Tizita Bizuneh je uspješna poduzetnica u industriji kave, supruga Izraela Degfe te vlasnica brojnih stanica za procesiranje i obradu kave. Osim činjenice da je stanica za obradu kave Bonde Kochere u njezinom vlasništvu, ovo mjesto je pod potpunom kontrolom ženskog menadžmenta. Naime, u Etiopiji je ovaj oblik upravljanja gotovo pa nemoguće susretljiv u praksi. Način rada ove stanice za preradu kave funkcionira tako da se bobice kave otkupljuju isključivo od lokalnih malih farmera.

Karakterističan sustav plaćanja u Etiopiji je koncipiran tako da vlada određuje fiksnu cijenu svake žetve. Ova, pak, stanica funkcionira na malo drugačiji način koji je u začecima uveo sam Izrael, Tizitin suprug, podučavajući farmere kako ubrati samo kvalitetne crvene bobice kave za koje će dobiti višu otkupnu cijenu. Bez obzira koju fiksnu cijenu vlada odredi, farmerova otkupna cijena ovisit će isključivo o kvaliteti ubrane kave. Kako bi imao pod kontrolom cijeli otkupni sustav, Izrael je kreirao program za registraciju poljoprivrednika: svi su dobili svoj članski broj te je tako stvorio sustav praćenja kvalitete proizvoda. Kroz ovaj program nude se i mikro krediti za one koji žele poboljšati kvalitetu kave. Farmerima se plaća prilikom isporuke kave, a onima kod kojih se uoči kontinuirano poboljšavanje kvalitete sirovine, isplatit će se i dodatna naknada po prodaji njihove kave trećima odnosno kupcima zelene kave. Biti članom ovog programa ne znači da farmeri moraju prodavati kavu isključivo Tiziti, već samo da se prati kvaliteta proizvoda te da mogu pristupiti objektima kao što su škole i domovi zdravlja koje su zajedničkim radom stvorili.

Sve ovo svakako utječe i na kvalitetu krajnjeg napitka kave u našim šalicama. Ovu kavu karakteriziraju voćne note, a pržena je tako da se može pripremati kao espresso i kao filter kava (takozvani OMNI stil u prženju kave). Također, ovu kavu možete pripremiti i kao tursku kavu ili kao moku. U njoj možete uživati i ako se pretplatite na kavu na www.karibukaaawa.com. Uživajte u kavi koja priča jednu zanimljivu i poticajnu priču!

flash!

Brend pod nazivom Karibu Kaaawa nastao je krajem 2017. godine, zajedno s coffee shopom na zagrebačkoj Trešnjevci. Cilj im je približiti scenu vrhunske kave, eng. specialty coffee, u Hrvatskoj i promovirati pržena zrna kave malih europskih pržionica. Njihov webshop vrhunskih kava prvi je u Hrvatskoj i regiji koji nudi različite vrhunske arabice iz malih pržionica diljem Europe. Sve te različite kave koje pripremaju u njihovom kafiću na espresso aparatu, vi kod kuće možete pripremiti kao tursku kavu, u moka ili French press aparatima.

Pratite Grazia.hr i dalje jer ćemo u narednim tjednima saznati što sve s kavom možemo kod kuće.