U duhu slow fashion koncepta, ručnog rada te inovativnih tekstila te u kombinaciji s multifunkcionalnim krojevima, brend Buqele predstavlja svoju novu kolekciju za ljeto 2021.

Inovativan i kreativan modni dizajn koji u suštini uvijek teži funkcionalnosti i olakšavajućoj minimalističkoj estetici – tako bismo mogli opisati ovo domaće modno ime. Buqele kolekcije ne prate standardne termine, već se individualno prilagođavaju svojim klijenticama, što je do sada prepoznala strana, ali i domaća publika te sada već dugogodišnji klijenti.

Naziv kolekcije Chameleon sugerira prirodu i vizualnu promjenjivost. ”Odjeća je za mene kao druga koža te bi kao takva trebala služiti njenom nosiocu.”, komentira dizajnerica. ”Ona je svakako i transparent i medij u neverbalnoj komunikaciji s okolinom, a u doba pandemije i vlastitih zdravstvenih izazova za mene je postala kompleksna priča i stvaralaštvo krojeva te odjevnih predmeta čija površina dijeli informacije, ali i pruža zaštitu u istoj okolini.”

Za potrebe ove kolekcije kreiran je vlastiti uzorak tkanine ograničene metraže, čime je cijela kolekcija limitirana na određenu količinu nosivih odjevnih predmeta, a time je i dobila ekološku i održivu stranu jer je svaki komad tkanine iskorišten i pretvoren u koristan predmet dok su redukcijom tekstilnog otpada nastale maske za lice, gumice za kosu, trakice i slični modni detalji.

Print je nastao iz srca šuma, gdje je dizajnerica priklupljala otpale listove raznih drveća te ih potom japanskom tehnikom oslikavanja u tinti razvijala u unikatne otiske lišća tvoreći pritom harmoničnu i prozračnu kompoziciju. Tehnikom sitotiska motiv je ručno otisnut u inovativnim bojama (na bazi vode, čime je pažnja usmjerena na smanjenje zagađenja voda i okoliša).

Kolekcija se sastoji od samo 6 lookova koji se međusobno nadograđuju i tvore dinamiku samog stila. Predmeti koji su tik uz tijelo sačinjeni su isključivo od 100 postotnog pamuka ili 100 postotne svile, a na sebi nose dvije vrste  motiva termokromatskog ili izokromatskog printa, koji su odličan pokazatelj klimatskih promjena svoje okoline. Termokromatski print tako odaje temperaturu tijela i okoliša, te svojem nositelju odašilje ne samo poruku, već i vizualnu igru promjenjivih nijansi zelene boje motiva lišća.

”Često kada ljudi čuju riječ eko ili organzki, misle na predmet neprivlačne estetike ili pak dosadne teksture tkanine. Uloga modnog dizajnera i kreatora jest u današnjem društvu razbiti stereotipe i lažne masovne proizvodnje nekvalitetnih nosivih proizvoda te suzbiti krive informacije svojim djelovanjem. Odjevni predmeti svakog kreatora današnjice trebali bi duhom vraćati i educirati svoju zajednicu o mnogobrojnim pogodnostima slow fashion pokreta, ekoloških tkanina, štetnosti masovne modne industrije, ali i po mojem skromnom mišljenju učiti o održivosti tkanina, vlakana, predmeta i modnih dodataka, tekstilnog interijera i sirovina koje nas gotovo svakodnevno okružuju. Nadam se da će moja kolekcija Chameleon tim stopama makar malo dotaknuti pažnju, probuditi maštu i želju pojedinca, te zajednice za drugačijim, boljim, a najbolje od svega – domaćim dizajnom.”, dodaje Matea.