U nedjelju, 2. siječnja, u 20:45 na Prvom programu HRT-a premijerno ćemo moći pogledati prvi dio dokumentarnog filma „Ljubav oko svijeta“. Drugi nastavak slijedit će za tjedan dana, 9. siječnja.

Poznati hrvatski putopisac Davor Rostuhar i njegova supruga Anđela odlučili su svoj medeni mjesec pretvoriti u putovanje oko svijeta na kojem su istraživali temu ljubavi kroz prizmu različitih kultura, običaja i vjerovanja. Nakon toga nastali su dokumentarni film i knjiga posvećeni upravo toj temi i postigli veliki uspjeh među publikom, a to je vjerojatno najljepša nagrada za autore.

Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj divan dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Anđela i Davor Rostuhar na premijeri u sklopu ZagrebDoxa

Svjetsku premijeru imao je na TV Arte u Njemačkoj i Francuskoj, na Valentinovo 2021. godine. Hrvatska kino premijera održana je u lipnju 2021. godinu u Studentskom centru u Zagrebu. Nakon premijere, film je krenuo na turneju po Hrvatskoj. Tijekom ljeta i jeseni 2021. godine, prikazan je u preko 90 kina diljem Hrvatske i postigao publiku od preko 15.000 gledatelja i gledateljica, što ga čini najgledanijim domaćim filmom ove godine te trećim najgledanijim hrvatskim dokumentarcem u kinima ikad.

ljubav oko svijeta

Nakon turneje u Hrvatskoj, ‘Ljubav oko svijeta’ prikazana je i na turneji u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u suradnji s Blitz CineStar kinom. Distribucija filma u ostatku Europe planirana je za 2022. godinu. Također, verzija koju ćemo uskoro gledati na TV-u nije identična kao film koji se mogao pogledati u kinima. Radi se o dužoj verziji, točnije serijalu u dva nastavka po 52 minute.

 

Foto: PR