BBC i produkcijska kuća Petnaesta umjetnost zaključili su ugovor o otkupu prava emitiranja za područje Velike Britanije i Sjeverne Irske za dugometražni dokumentarni film Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića.

“Paviljon 6” Gorana Devića

Film Paviljon 6 sniman je na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme masovnog cijepljenja građana uslijed pandemije. Intimni razgovori u redu za cijepljenje najbolje opisuju radnju filma. Kamera gledatelja vodi kroz redove za čekanje cjepiva, prostor za cijepljenje i čekaonice u kojima se mogu čuti iskreni razgovori ljudi koji su se došli cijepiti, liječnika, osiguranja i ostalog osoblja.

“Ovaj opservacijski film otkriva dezorijentaciju i skepticizam koji je obilježio naše zajedničko iskustvo pandemije. Služeći kao kolektivna terapija za post-COVID eru, ova humoristična i ljudska slika jedinstvenog trenutka u vremenu otkriva niti koje nas povezuju i podsjeća na našu ljudskost usred neviđenih izazova. Postoji svijet prije pandemije i onaj nakon, ovaj film dokument je te tranzicije,” stoji u opisu filma Paviljon 6.

Paviljon 6

Urednica BBC Storyville Lucie Kon okarakterizirala je film Paviljon 6 kao rijetki primjer filma iz istočne Europe koji je zadovoljio BBC-eve standarde sadržaja i koji iako se bavi ozbiljnom temom s jakim autorskim potpisom, isto tako vrlo dobro komunicira sa širom publikom. O samoj temi filma Kon je rekla: “Svi imamo post-COVID PTSP i ne želimo se vraćati tamo… ali ovaj film je zaista zanimljivi i zaista zabavni prikaz komadića života tijekom vrlo teškog vremena za gotovo sve ljude u svijetu. Ovo je film o ponovnom pronalaženju radosti.”

Direktor fotografije filma je Damian Nenadić (kliknite na jedan od naših Foto/Crush članaka, svašta smo ga pitali ove jeseni!), montažer Vanja Siruček. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i prošao je Docu Rough Cut Boutique u organizaciji Balkan documentary instituta i CineLink Sarajevo 2023. gdje je i osvojio dvije nagrade za pitch onu od Al Jazeera Balkan i nagradu DOK Leipziga (DOK Leipzig Preview Award).

“Kako je ovo prvi hrvatski film koji je BBC otkupio, vjerojatno će otvoriti vrata i ostalim hrvatskim filmovima koji posljednjih godina nižu iznimne uspjehe u Europi i svijetu,” zaključuje producent Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost).

Gledatelji u Britaniji i Sjevernoj Irskoj film će moći gledati od rujna 2024.

Fotografije: stillovi iz filma, Petnaesta umjetnost

15 dokumentarnih filmova zbog kojih ćete preispitati svoj pogled na svijet