Ljeto u Zagrebu već je nekoliko godina ispunjeno bogatim i šarolikim sadržajem raznovrsnih kulturnih, glazbenih i edukativnih manifestacija, što mnogima od nas ostanak u gradu čini zanimljivijim i ugodnijim.

Zahvaljujući upravo tim događanjima, razne zagrebačke lokacije se transformiraju u omiljena ljetna gradska okupljališta bogate ponude zabave, ispunjena vedrim duhom posjetitelja i magičnom energijom.

Budući da smo zakoračili u kolovoz, provjerili smo na kojim sve lokacijama i manifestacijama možemo provoditi dane i tjedne pred nama. Izdvajamo naše favorite.

Mali Piknik

Kako smo već i ranije najavili, šarmantno ljetno događanje i ovog će kolovoza Gornji grad pretvoriti u mjesto sretnih susreta i lokalnih poslastica. Ispod krošnji gornjogradskog parka Bele IV., Mali piknik će rasprostrijeti svoje dekice s pogledom na grad, okupiti nasmijana lica, istražiti ljetne okuse malih lokalnih proizvođača i ispričati svoju posebnu ljetnu piknik-priču. Program događanja započinje u petak, 6. kolovoza, od 17 do 23 sata, nakon čega se nastavlja održavati svakog petka do kraja ovog mjeseca. U slučaju kiše, Mali piknik se odgađa za nedjelju.

Ulaz je slobodan, uz pridržavanje propisanih epidemioloških pravila i mjera, a više detalja možete saznati na Facebook i Instagram stranicama događanja.

Art park

Sredinom lipnja svoja vrata je otvorio i ‘zagrebački vjesnik ljeta’ – Art park, umjetnički projekt i mjesto okupljanja u ugodnoj hladovini parka Ribnjak. Svojim bogatim i interesantim programom Art park se odvija čitavo ljeto. Posjetitelji i kroz kolovoz mogu očekivati brojne radionice za velike i male, glazbene i filmske večeri, jutarnje satove joge, program posvećen održivosti, recikliranju i “zelenim pričama”, sate i sate stolnog tenisa…a sve okupljeno pod umjetničkom temom “Odiseja u svemiru: 2021.”.

Program se odvija do 4. rujna, a sve detalje pronađite na Facebook i Instagram stranicama Art parka.

Flag Art Zagreb – Festival umjetničkih zastavica

Nakon što se unatoč izazovima pandemije uspio održati prošle godine, ovaj jedinstveni festival zastava maloga formata ponovno će svojim bojama i oblicima prekriti Zagreb. Vrijedni i originalni umjetnički radovi izrađeni su u najrazličitijim tehnikama i mogu se vidjeti na tri zagrebačke lokaciji – na Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu i Europskom trgu.

Događanje će se održati od 10. do 22. kolovoza, a više detalja možete pronaći na službenoj Facebook stranici.

Disclosure: Art Festival

U prostorijama Pogona Jedinstvo od 20. do 22. kolovoza održat će se umjetnički festival Disclosure, koji će publici predstaviti mlade umjetnike/ce kroz žiriranu grupnu izložbu, artist talkove, radionice, umjetničke performanse i popratne sadržaje.

Festival se održava u organizaciji Udruge ProjektOr, a svi detalji o njegovom konceptu dostupni su na službenoj stranici.

Rougemarin Park

Grad je ove godine dobio novu gastro lokaciju i romantični prostor za druškanja na otvorenom. U zelenoj oazi podno restorana Rougemarin, smjestio se istoimeni park koji nam nudi bogatu ponudu zalogaja i pića te guštanje podno krošanja 70 godina starog parka stare Tvornice žarulja.

Park je otvoren od sredine lipnja do kraja rujna i periodično mijenja tematski koncept te ponudu i sadržaj. Sve detalje pronađite na Facebook i Instagram stranici.

Green River Fest

Na savskom nasipu, pored Hendrixovog mosta, i ove se godine smjestio Green River Festival – festival koji reupotrebljava prošlost, reducira sadašnjost i reciklira budućnost. Festival posjetitelje podsjeća na tradiciju savskog kupališta uz dašak novog ruha i doba obnovljivih izvora energije te svjesnosti koliko sami možemo doprinijeti očuvanju našeg planeta.

Festival se održava do 30. rujna, a detaljan tjedni program možete pratiti na njihovim Facebook i Instagram stranicama.

Cest is d’Best

Na ulice grada Zagreba i ovo ljeto se vraća tradicionalni međunarodni i multimedijalni festival Cest is d’Best te će se ove godine održati od 19. do 22. kolovoza. Bit će ovo njegovo jubilarno 25. Izdanje, što ga ujedno čini i ​​najstarijim uličnim festivalom u Hrvatskoj. Sve ljubitelje cirkusa, glazbe, filma, plesa, slikarstva… ponovno očekuje nekoliko dana i noći ispunjenih zabavom, za što se se pobrinuti brojna umjetnička i izvođačka imena iz čitavog svijeta.

Detaljan program bit će objavljen na službenoj stranici festivala.

Caffe de Matoš

Ova dobro nam poznata zagrebačka manifestacija ove se godine smjestila na novoj lokaciji – na Trgu braće Mažuranić. DJ setovi, nastupi bendova, projekcije filmova, kvizovi, street food, kokteli…samo su dio ponude koja nas čeka u hladovini Mažuranca i pod rasvjetom starinskih fenjera. Caffe de Matoš radnim danima svoja vrata otvara u 16 sati, a subotom i nedjeljom vas čeka na jutarnjoj kavici na novoj špici od 10 sati.

Program se, zasada, odvija do 15. kolovoza, a sve detalje možete pronaći na Facebook i Instagram stranici.

Ljeto na Štrosu

Podno kule Lotrščak na zagrebačkom Gornjem gradu smješteno je poznato Strossmayerovo šetalište, a Ljeto na Štrosu svojim programom upravo na toj lokaciji svakoga ljeta osigurava sto dana programa na otvorenom. Svakodnevni koncerti, predstave kao i brojne umjetničke i zabavne akcije uz gastro, vinsku, pivsku i drugu ponudu čine ovu manifestaciju jednom od nezaobilaznih destinacija kroz ljetne mjesece, a tako je i tijekom kolovoza.

Događanje se odvija do 1. rujna, a detaljan program pronađite na Facebook stranici.

Ljeto kod Tesle

Kroz čitav kolovoz i sve do rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla odvija se program pod nazivom Ljeto kod Tesle koji predstavlja cijeli niz radionica za djecu, mlade i odrasle. Ljetni program želi omogućiti svima koji ostaju u Zagrebu da tijekom vrućih mjeseci pristupe inovativnoj edukaciji iz biologije, robotike, elektronike, dizajna, vizualne i hibridne umjetnosti, mehatronike, recikliranja i programiranja. Nešto drugačija manifestacija od prethodnih, no svakako vrijedna pažnje i vremena.

Bogati edukativni program, koji se mijenja iz tjedna u tjedan, možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Fotografije: PR / Facebook