Možda ste razmišljali gdje provesti sunčane vikende, a možda ste već negdje na jugu. U oba slučaja obratite pozornost na prvi Festival peljeških podruma.

Od subote, 15. svibnja pa sve do 15. lipnja trajat će ovaj festival i svi su pozvani na eno-gastro avanturu na samom jugu Hrvatske. Vinarije, brodari, školjkari, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, restorani i konobe…, njih 53 s čitavog poluotoka uključilo se u dosad najveću manifestaciju na Pelješcu koja s optimizmom otvara turističku sezonu. Posjetite li poluotok u vrijeme Festivala, u vinarijama vas očekuju popusti od 20 posto na određene etikete, a u restoranima dva posebno kreirana menija – od 120 i 180 kuna, koji, naravno, uključuju i čašu pelješkog vina.

Direktorica TZ općine Ston Fani Slade, istaknula je kako u ovom projektu sudjeluju sve četiri turističke zajednice s Pelješca – uz stonsku, Turističke zajednice općina Janjina, Orebić i Trpanj, a ideja se realizirala u suradnji s tvrtkom Feel IQM. Kaže kako Festivala ne bi bilo bez podrške udruga Stonski školjkari, Pelješki vinski puti i Plavac mali Pelješac te Stonskih zidina, Solane Ston i Pomorskog muzeja u Orebiću.

“Vodili smo računa o epidemiološkim mjerama pa za vrijeme manifestacije nema masovnog okupljanja, a popratni program poput vinskih radionica i konferencija planiramo održati online putem. Također preporučujemo svim posjetiteljima da dolazak u vinariju, OPG, restoran ili konobu prethodno najave. Vjerujemo kako će iduće godine pandemija biti iza nas pa će drugo izdanje Festivala peljeških podruma nuditi bogat zabavni i edukativni program”, poručuje Slade.

Sad je prava prilika da krenete prema jugu i otkrijete pelješku netaknutu prirodu, njegove prekrasne plaže i šetnice, nepregledne vinograde koji se strmo spuštaju prema kristalno plavom moru, bogatu baštinu, živopisna mjesta i uživate u nadaleko poznatim kamenicama, sjajnoj mediteranskoj kuhinji i moćnim plavcima o kojima priča vinski svijet.

Foto: TZ Ston, PZ-Putniković, TZ Orebić