Turpan, Xinjiang Province, Kina

Baš kao u scenama iz distopijskih filmova, pokrajina Xinjiang u Kini postala je prva na svijetu u kojem se nad njezinim stanovnicama koji su pripadnici određene etničke skupine provodi totalitaristički teror – uz pomoć tehnologije.

“Bladerunner”, “Djeca čovječanstva”, “Gattaca”… Sve su to filmovi o dalekoj mračnoj budućnosti koji su nas u isto vrijeme oduševljavali maštovitošću, ali i plašili jer nam se uvijek na kraju pojavio malki glasić: “Je li tako nešto doista moguće?” Pa, čini se da jest.

Ako paralelu možemo povući sa sljedećom svakodnevicom, zamislite sljedeće: svaki put kada idete na posao ili nešto obaviti u grad, prođete pokraj policijske patrole svakih 100 metara, da su videokamere na svakom uglu ulice i da mogu razaznati vaše lice i tako pratiti svaki vaš korak. Kako biste došli do svoje destinacije, morate proći nekoliko policijskih patrola koje će provjeriti vašu osobnu iskaznicu, skenirati vas kako bi utvrdili identitet i na kraju provjeriti sadržaj mobitela.

 

“POSEBNA” POPULACIJA

Naravno, sve to ako ste pripadnik specifične etničke grupacije. U ovom slučaju turkijske etničke skupine Ujguri u kineskoj regiji Xinjiang. Osim svega navedenog, morali su i ispuniti upitnik o svojim ideološkim uvjerenjima, vjeri, rođacima i suradnicima u inozemstvu i znaju li slučajno nekoga tko je već uhićen, ili je dio populacije koju država naziva “posebnom populacijom”. Svi ovi podaci zatim su spremljeni, zajedno s biometrijskim podacima, uz njihov identifikacijski broj. Nakon toga se analiziraju kako bi se svakome mogao dodati atribut “siguran”, “normalan”, ili “nesiguran”. Na temelju te kategorizacije, može vam biti dopušteno ili ne ući u muzeje, posjetiti ili samo proći kroz određene četvrti, odlazak u shopping centar, apliciranje za određene poslove i kupovina karte za vlak.

Kineska komunistička partija smatra Ujgure opasnim separatistima jer su se proteklih godina određene skupine koje pripadaju ovoj etničkoj skupini suprotstavile režimu. Ali KKP je odlučila ovom tehnološkom teroru podvrgnuti cijelu Ujguri populaciju. Njih 11 milijuna. Štoviše, uspjeli su donijeti zakon po kojem je dopušteno da se svakome od njih instalira GPS u osobna vozila kojim se mogu pratiti njihova kretanja. Od komunikacijskih aplikacija mogu koristiti samo Wechat, kojem ima pristup i policija. A čak ako žele kupiti kuhinjski nož, u QR kôd tog noža upišu se njihovi identifikacijski podaci. Tehnološki nadzor je toliko složen i učinkovit da se, nekoliko minuta nakon što Uguri završe inozemni telefonski razgovor, ispred njihovih vrata stvore agenti… Mračna strana ljudskih prava ovog ekonomskog diva.