U svijetu u kojem nas društveni mediji bombardiraju slikama savršenstva, od pilates djevojaka do wellnes it djevojaka koji uživaju u zdravim napitcima s osmijehom dostojnim reklame za paste za zube, teško je odoljeti pritisku da budemo besprijekorni u svom pristupu wellnessu. No, jeste li se ikada zapitali je li stvarno potrebno ( i moguće) živjeti kao fitness influencer 24/7?

Uz pojavu dirty wellnessa otvara se sasvim novi svijet. Joan Abebe, trenerica holističkog zdravlja, predstavlja ovaj intrigantan koncept. Prema njoj, wellness je osobno putovanje te ne postoji jedinstveni pristup koji odgovara apsolutno svima. 

Ključ je u – ravnoteži

Dakle, možete (i skroz je uredu) biti osoba koja redovito prakticira pilates, ali istovremeno uživa u guilty pleasureu poput Big Maca. Možda počinjete dan s ekstravagantnim smoothiejem od špinata, a završavate ga dijeleći bocu vina s prijateljima. 

Joan naglašava da pravi i zdravi wellness ne podrazumijeva ograničavanje ili potrebu za savršenstvom. Umjesto toga, ona potiče da razvijemo pozitivan odnos prema tijelu i umu, s fleksibilnošću i samoosjećanjem.

“Čvrsto vjerujem u bioindividualnost – ono što funkcionira za jednu osobu možda nije izvedivo za drugu”, ističe ona. Kao što je dodala, ključ je odabrati prakse koje vama odgovaraju, umjesto da se osjećate obvezno pratiti tuđa stroga pravila.

Dakle, sljedeći put kad se osjećate opterećeni pritiskom savršenstva u svojoj wellness rutini, sjetite se da je u redu malo zamagliti granice. 

“Prljavi wellness” nas zapravo potiče da razbijemo okove savršenstva i usredotočimo se na održive navike koje zaista poboljšavaju naš život.

Dakle, nema potrebe za strogim pravilima i suzdržavanjem – wellness bi trebao biti praksa osnaživanja, koja će nam pomoći pronaći ravnotežu u zdravom životu koja odgovara upravo vama.

 

Foto: Pexels