U Dežmanovom prolazu nedavno je osvanuo novi romantični mural posvećen slavnom poljskom skladatelju Fryderyku Chopinu.

Ove godine Poljaci u zemlji i inozemstvu slave 210. obljetnicu rođenja Fryderyka Chopina – poljskog pjesnika klavira. Skladatelj koji je u potpunosti bio posvećen “svom” instrumentu – klaviru, ovom je prilikom dobio jedinstvenu romantičnu posvetu u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica. Kako bi odali počast uspomeni na velikog poljskog umjetnika i jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu financiralo je mural s Fryderykom Chopinom u glavnoj ulozi. Projekt je ostvaren u suradnji s Borisom Bare – poznatim hrvatskim street art umjetnikom, a slavni vas Chopin odnedavno promatra sa zida zgrade u Dežmanovoj ulici 10.

Projekt „Kad bi zidovi mogli pričati (o Chopinu)“ još je jedan primjer u nizu vrlo uspješnih projekata koje je Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu ostvarilo u suradnji s hrvatskim umjetnicima i institucijama.

Nadamo se da će ovaj mural još dugo vremena podsjećati na velikog poljskog glazbenika i potaknuti prolaznike na slušanje djela velikog poljskog umjetnika, poručila je ovim povodom Dagmara Luković, Konzulica Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

 

Foto: Michel Kubaček