David Beckham je predao kontrolu nad svojim Instagram profilu liječnici u Ukrajini, u pokušaju da naglasi “nevjerojatan rad” medicinskih stručnjaka koji se brinu o pacijentima usred ruske invazije na ovu zemlju

Iako često možemo vidjeti da neki hashtagovi postanu viralni ili da se neka priča pokušava proširiti objavama u medijima, bivši engleski nogometni kapetan David Beckham, otišao je korak dalje i ponudio svoju ogromnu platformu za širenje važne priče. David, koji je UNICEF-ov ambasador od 2005. godine, omogućio je dr. Iryni, voditeljici perinatalnog centra u Harkivu, da njegovim 71,6 milijuna pratiteljima pokaže uvjete pod kojima ona i njezine kolege rade.

Tijekom preuzimanja profila, koje je organizirala UNICEF-ova agencija za djecu, Iryna, koju znamo samo po imenu, objavila je isječke i slike iz objekta u drugom najvećem ukrajinskom gradu na Beckhamovim Instagram Storiesima i otkrila kako je rat utjecao na njezinu ulogu i rad njezinoga tima.

Iryna je rekla da sada radi “24 sata dnevno”, dodajući da, iako je njezin tim “vjerojatno riskirao (svoje) živote” radeći tijekom sukoba, “mi volimo svoj posao.”

Na Instagram Storiesu je rekla: “Prvog dana rata sve trudnice i majke evakuirane su u podrum. Bila su to užasna tri sata koja smo proveli zajedno. “Nažalost, bebe koje su na intenzivnoj njezi ne možemo odvesti u podrum jer se oslanjaju na opremu za spašavanje života”, napisala je uz fotografije novorođenčadi na jedinici intenzivne njege spojene na generatore kisika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Beckham (@davidbeckham)

U drugom videu snimila je mladu majku Yanu kako drži svog sina Mihajla, koji je rođen s problemima s disanjem.”Prvi dani su bili najteži. Morali smo naučiti raditi s bombama i štrajkovima. Moj radni dan je 24. /7 sada sam ovdje cijeli dan”, nastavila je Iryna.
“Sada nisam samo voditelj centra, već i dalje radim kao dječji anesteziolog. Istovarim teret, radim na logistici i pružam emocionalnu podršku.”

Beckham je pozvao i svoje pratitelje da doniraju UNICEF-u, koji u Ukrajini radi na osiguravanju pristupa čistoj vodi i hrani obiteljima, osiguravanju daljeg pružanja usluga zaštite djece i procjeni izbjegličke situacije u susjednim zemljama. “Zahvaljujući vašim donacijama, generatori kisika koje su dobili pomažu novorođenčadi da prežive u užasnim uvjetima”, rekao je Beckham.

“Nastavite podržavati ove nevjerojatne ljude i dobrotvorne organizacije poput UNICEF-a na bilo koji način. Zajedno možemo stvarno napraviti razliku.”

“Sve što sam napravio, moja nogometna karijera, moja obitelj, doveli su do ove točke. Ovo je trenutak da učinim sve što mogu da pomognem djeci u svakom kutku svijeta”, rekao je novinarima Beckham još 2015. godine, kada je prvi put osnovao fond UNICEF-a. Sudeći po svemu, njegovi prioriteti nisu se promijenili.

Ako i vi želite pomoći Ukrajini, ili se educirati o tome što se ondje događa, platforme koje izvještavaju o novostima možete pronaći ovdje, a udruge i inicijative te fondovi za pomoć redovito se osvježavaju ovdje.

 

Foto: Anthony Harvey/Getty Images