Pokret MeatOut još je 1985. oživio kao važna inicijativa te je od tada prerastao u najveću svjetsku godišnju osnovnu edukacijsku kampanju posvećenu uklanjanju mesa s naših tanjura. Upravo danas se obilježava MeatOutDay i lijepo je djelovati u tom smjeru.

Suosjećajni ljudi iz cijeloga svijeta, 20. ožujka dočekuju proljeće i to u čast životinja. Pokret je krenuo iz SAD-a, vrlo brzo se proširio u više od 20 zemalja iz cijeloga svijeta, a na domaćem su terenu po tom pitanju vrlo aktivni Prijatelji životinja koji kroz nekoliko akcija podsjećaju na važnost obilježavanja ovog dana.

Iako vam često pišemo o receptima bez mesa, danas smo se odlučili posebno skrenuti pažnju na njih. Donosimo vam preporuke tri domaća gastro profila s fantastičnim veganskim receptima.

Burbon i borovnice


Sastojci:
veganski feta sir
dobar snop bosiljka
malo tostiranih pinjola
3 žlice maslinovog ulja
malo baby špinata

Sve sastojke ubaciti u blender i kratko pulsirati, maslinovo ulje dodavati postupno. Naknadno malo posoliti i dodati čilija. Zatim zagrijati malo maslinovog ulja, dodati 2 režnja ribanog češnjaka, 2 mlada luka, desetak sušenih rajčica i kratko popržiti, samo dok češnjak ne zamiriše. Zatim dodati gotovi pesto, tjesteninu od špinata, malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i 2 žlice prehrambenog kvasca. Skloniti s vatre, dobro promiješati i dodati baby špinata i malo limunovog soka.

Sitnica

Sastojci:
1 batat⁣
1 veća mrkva⁣
1 veći krumpir⁣
400 g šampinjona⁣
1/2 šalice sušenog graška⁣
1 poriluk⁣
2 dcl crnog vina⁣
1 limenka kokos mlijeka⁣
2 žlice javorovog slada⁣
3 češnja češnjaka⁣
3 dcl povrtnog temeljca (+još malo kasnije ako vam je pregusto)⁣
sol, kajenski papar, dimljena paprika, timijan, curry, zatar⁣

⁣Na kokosovom ulju kratko popržiti nasjeckani poriluk pa dodati šampinjone rezane na četvrtine (koristile smo male, ali ako su veliki mogu se narezati na manje komade). Kad šampinjoni krenu primati boju dodati začine i vino pa za minutu dvije javorov sirup i češnjak. Dodati mrkvu, batat i krumpir nasjeckan na manje kockice i sušeni grašak te politi temeljcem i kuhati 20ak minuta pa dodati kokosovo mlijeko i eventualno još začina po želji. Avokado nakapan limetom smo koristile više za dekoraciju i boju, ali odlično se slaže s varivom jer ga malo osvježi pa svakako preporučujemo.

kriška i po

Sastojci:
1 šalica mljevenih zobenih pahuljica
1/2 šalice mljevenih badema
1/2 šalice pirovog brašna
1 prstohvat himalajske soli
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
4 jušne žlice kokosovog ulja u krutom stanju
4 jušne žlice maslaca od badema
4 jušne žlice sirupa agave
1 šalica jabuka narezanih na kockice
1 šalica narezanih šljiva
1 jušna žlica tapioka škroba

Pomiješajte mljevene zobene pahuljice, mljevene bademe, pirovo brašno, sol i cimet. Dodajte kokosovo ulje, rukama ga razmirvite i pomiješajte s brašnom. Dodajte maslac od badema i agavin sirup, pa opet što bolje sve skupa pomiješajte rukama. Tijesto bi trebalo biti mrvljivo i naizgled suho, ali ako vam se čini kao da je presuho da bi se uopće utisnulo u kalup, možete dodati još malo bademovog maslaca i dobro pomiješati. Utisnite malo više do polovice tijesta u kalup, a drugi dio ostavite za gornji sloj. Pomiješajte narezano voće sa škrobom (ovo radimo kako se tijesto ne bi razmočilo kada voće u pećnici pusti tekućinu), pa ga rasporedite po tijestu. Ostatak tijesta razmrvite preko voća. Pecite kolač na 180 °C 40-45 minuta, odnosno dok gornji sloj tijesta lagano ne porumeni.

Foto: naslovna Sitnica/Renata Lučić, Burbon i borovnice, kriška i po