Mnogima je balkanska kuhinja sinonim za jako, jako mnogo mesa, teških namirnica, konkretnih jela. No, što ako vam kažemo da sarma, punjene paprike, ćevapćići, pljeskavice i ostala karakteristično balkanska jela mogu biti jednako ukusna, a da u sebi nemaju ama baš niti jednu namirnicu ili sastojak životinjskog podrijetla? Mnogi će to smatrati kulinarskim bogohuljenjem! No, probajte, možda vam se i svidi.

Tradicionalna balkanska jela na veganski način

Jelene Cvetković Šarkanović kreirala je kuharicu provjerenih recepata koja donosi sve ono tipično balkansko, no u posve biljnom izdanju. Kuharica se zove Balkan VEGAN i donosi recepte raznolikih tradicionalnih balkanskih jela. U njoj ćete pronaći zanimljive informacije i običaje vezane uz pripremu hrane, korisna svojstva namirnica i vrijedne tajne veganske kuhinje. Recepti su podijeljeni u pet skupina: meze (predjela), juhe, salate, glavna jela te kava i slatkiši.

U kuharici, osim onih očitih balkanskih jela, nalaze se recepti za gdjekod zaboravljenih jela našioh baka i majki. Tako ćete, na primjer, u kuharici naći veganske recepte za poparu i pihitiju. Sarma, ćufte i sl. su isto u knjizi. Autorica kuharice je tradicionalne recepte modificirala u vegansku varijantu, oni su isprobani, ili bolje rečeno, iskušani i samo čekaju da knjigu otvorite i odaberete koje ćete balkansko jelo kušati, u ovoj humanijoj, veganskoj varijanti. Knjiga se osim online može kupiti u knjižari Planetopija i u udruzi Prijatelji životinja.

Fotografije: Balkan VEGAN