Opća skupština UN-a proglasila je 11. prosinca Međunarodnim danom planina. I bilo je to godinu dana nakon što je 2002. proglašena Međunarodnom godinom planina. Ta je godina bila ključna za ukazivanje potrebe stalnog podsjećanja na golemi značaj koje planine imaju za naše živote.

Na ovaj me dan podsjetila ilustracija naše talentirane Hane Tintor i svu sreću koju prikazuje odlazak u planinu. Zato smo vam odlučili predložiti 3 mjesta za vikend izlet. Jer planine liječe, rekli bi oni koji ih posjećuju redovito.

Bjelolasica

Bjelolasica je najviša planina u Gorskom kotaru, a njezin najviši vrh je Kula, visine 1534 m. S tog vrha doživjet ćete pogled prema Velebitu, Ličkoj Plješivici, Krku, Cresu, Lošinju, cijelom Kvarnerskom zaljevu. Planinarska staza nije preteška, a unatoč strmim stranama i vapnenačkoj građi, hrbat Bjelolasice nije ni oštar ni kamenit, nego, naprotiv, travnat i bogat raznolikim planinskim biljem, a padine su mu pokrivene šumom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PD Kamenjak (@pdkamenjak)

Klek

Na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina, na visini od 1181 m smjestio se Klek. Jedno od najpopularnijih planinskih odredišta vikendom privlači veliki broj ljubitelja prirode. Veći dio staze do gore je nezahtjevan dok se na samom vrhu nalazi 200 metara visoka strma stijena Kleka koja nosi neke zanimljive narodne priče. Preporučujemo da ih sami otkrijete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Kapovic (@ikapovic_b_side)

Bijele i Samarske stijene

Bijele i Samarske dio su gorja Velika Kapela i imaju status strogog rezervata prirode. Kažu da je ovo jedan od najatraktivnijih planinarskih izleta, a tome možemo zahvaliti prirodi koja se ovdje poigrala nevjerojatnim oblicima i fenomenima čime je stvoren svojevrstan muzej. Samarske stijene, za razliku od Bijelih, nemaju izrazite grebene, a put do gore čine miješane šume jele i smreke zbog čega uspinjanje do vrha postaje prava slikovnica. Vrh Samarskih stijena nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena i pruža pogled s visine od 1302 m dok vas okružuje šuma. Vrh Bijelih stijena je golema stijena okomitih strana nešto malo viša, 1335 m. Hrbat je stjenovit, određeni dijelovi su teško prohodni, ali kada ih prođete, jasno vam je zašto se svi dive ljepoti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hiking Croatia (@hiking.croatia)

Foto: Instagram, naslovna ilustracija Hana Tintor